Publieke lezing Tom De Corte over 'cannabis social clubs'

09-03-2017 van 19:00 tot 20:00
Waar
Auditorium C, Faculteit Rechtsgeleerdheid (Campus Aula, Universiteitstraat 4, 9000 Gent)
Door wie
Reinhard Steennot
reinhard.steennot@ugent.be
Voeg toe aan agenda

In de publieke lezingen worden de resultaten van wetenschappelijk onderzoek die op internationale congressen werden gepresenteerd in een aangepast format aan geïnteresseerde studenten aangeboden. Zo maken zij kennis met het wetenschappelijk onderzoek verricht door leden van de faculteit.

Tom Decorte_02Prof. dr. Tom De Corte brengt op donderdag 9 maart 2017 om 19u in Aud C de lezing 'Opties inzake de regulering van cannabis: het cannabis social club model uit de doeken'.

Op verschillende plaatsen in de wereld wordt hardop nagedacht over een alternatief voor de 'war on drugs'. De repressieve aanpak faalt immers, en veroorzaakt op verschillende vlakken 'collateral damage', niet in het minst op het vlak van de volksgezondheid. Een en ander heeft ertoe geleid dat het medicinale en het recreatieve gebruik van cannabis in een aantal landen wordt gelegaliseerd.

Het concept 'legaliseren' slaat evenwel enkel op het proces waarbij cannabis uit het strafrecht wordt gehaald. De kern van het debat is evenwel: hoe moeten de legale kanalen voor de productie en distributie van cannabis er dan uitzien: willen we een commercieel model (zoals bij alcohol en tabak het geval is), of bestaan er nog andere opties? En welke regels moeten dan allemaal worden opgelegd. Het model van de cannabis social clubs (= besloten verenigingen van cannabisconsumenten die collectief cannabis telen ten behoeve van de persoonlijke behoeften van de leden) is minder bekend, maar het fenomeen bestaat de facto al in vele landen, en ook in België. Prof. Dr. Tom Decorte onderzoekt het fenomeen al jaren. In zijn lezing bespreekt hij de verschillende verschijningsvormen ervan, en houdt hij het model kritisch tegen het licht. Is dit een werkbaar model, en kan het volgens de internationale drugsverdragen?

Na de lezing is er mogelijkheid tot vraagstelling.