Studentennieuws

Redactie: Afdeling Communicatie, tel. 09 264 82 55 of communicatie@UGent.be

Gratis vieruurtjes op 31 mei en 7 juni

(29-05-2017) Blokken is belangrijk, maar een gezond moment van ontspanning is dat zeker ook. De Stad Gent biedt op 31 mei en 7 juni gratis vieruurtjes aan in de stijlvolle tuin van de Sint-Pietersabdij.

Als vieruurtje kan je zowel fruit als een boterham met kaas krijgen. Profiteer er ook van om als ontspanning tussen het blokken door eens rond te lopen in de tuin van de Sint-Pietersabdij, want het is een van de mooiste plekjes van Gent.

Praktisch

 • Woensdag 31 mei en 7 juni 2017, tussen 15.30 tot 17.00 uur

Veel succes met de blok!

Samen studeren in de Therminal (vergrote weergave)

Samen studeren in de Therminal

(23-05-2017) Het is weer die tijd van het jaar: de examens komen eraan. Hier vind je verschillende bloklocaties en enkele nuttige bloktips. Courage!

Zit je de hele dag te suffen aan je bureau? Kijk je vaker naar de vlieg aan het plafond dan naar je leerstof? Heb je in plaats van je cursus de Facebookposts van UGent Confessions uit het hoofd geleerd? Misschien heb je dan wel iets aan onze bloktips.

Wie nog een geschikte plek zoekt om in Gent te studeren: op de website van de Stad Gent staan de laatste updates over de bloklocaties. Ook aan Campus Kortrijk vind je rustige plekjes om te studeren.

#Blokingent

Post je frustraties, overwinningen en foto's met krachtvoer of hinderende katten op Twitter of Instagram met #blokingent en krijg een extra duwtje in de rug.

Tips voor informatieveiligheid aan de UGent

(23-05-2017) Het Wannacry-virus heeft de UGent geen schade toegebracht, maar dat mag geen vals gevoel van veiligheid geven. We geven enkele tips mee om de risico's zo klein mogelijk te houden.

Informatieveiligheid is een zaak voor iedereen. Een paar cruciale punten die je zelf in acht kan nemen:

 • Houd je IT-systemen up-to-date (zowel besturingssysteem als toepassingen). Systemen die niet up-to-date zijn kunnen gemakkelijk besmet raken met malware.
 • Houd je antivirusprogramma actief en up-to-date.
 • Zorg ervoor dat er steeds een reservekopie is van je data.  Op de schijfruimte aangeboden door DICT worden er automatisch back-ups gemaakt.  Maak dus gebruik van die centraal aangeboden middelen.
 • Er doen af en toe verraderlijke e-mails de ronde die je willen verleiden om een link of bestand aan te klikken zodat je systeem besmet geraakt met malware. Blijf alert en ga er niet op in!
 • Houd je UGent-wachtwoord geheim en goed beveiligd.

Meer info over deze en nog andere beveiligingstips vind je terug via de pagina’s van de helpdesk.

Weetjes

(23-05-2017) Vestrock, Dirk Bryssinck, Studente wordt CEO, Oxfam Trailwalk, satelliet

 • Vestrock - We kondigden eerder al aan dat je onder meer Karel van Acoleyen aan het werk kan zien op Vestrock, maar nu hebben we nog beter nieuws: we geven zes gratis tickets weg. Het enige wat je moet doen is zo snel mogelijk mailen naar wedstrijd@ugent.be met je studentennummer en de vermelding van Vestrock.
 • Dirk Bryssinck - Alumnus Dirk Bryssinck is door de Gentse Alumni Psychologie (GAP) verkozen tot psycholoog van het jaar. Een mooie bekroning van zijn inzet voor Villa Voortman. Lees meer.
 • Studente wordt CEO - Charlotte Belliard, studente industrieel ontwerpen, wordt voor 1 maand CEO van The Adecco Group Belgium. Straf! Lees meer.
 • Oxfam Trailwalk - We hebben al de estafetteloop van Gent naar Luik gehad, en binnenkort komt er nog een sportief hoogstandje bij voor 200 jaar UGent. Medewerkers van de vakgroep Politieke Wetenschappen en de vakgroep Landbouweconomie doen in augustus mee aan de Oxfam Trailrun. Met twee teams leggen ze 100 kilometer af -  samen 200 kilometer, dus. Lees meer.
 • Satelliet - Het overkomt ons niet vaak, maar mocht je een goed commercieel idee hebben dat gebruikmaakt van satelliettechnologie: doe dan mee aan de European Satellite Navigation Competition 2017. Dat is de grootste ideeënwedstrijd ter wereld die prijzen uitreikt voor commerciële toepassingen van satelliettechnologie in het dagelijks leven. Lees meer.

 

 

Nomineer je prof voor de UGent-onderscheidingen

(23-05-2017) Heeft je prof of docent zich fantastisch ingezet voor onderzoek, onderwijs of de maatschappij in het algemeen? Dan kan je hem of haar nomineren voor een van de UGent-onderscheidingen.

Het gaat concreet om drie onderscheidingen: de Minervaonderscheiding voor onderwijs, de Prometheusonderscheiding voor onderzoek en de Hermesonderscheiding voor maatschappelijke en wetenschappelijke dienstverlening.

 

De 9 laureaten – 3 uitzonderlijke collega’s per categorie - worden in de bloemetjes gezet tijdens het '200 jaar UGent'-symposium 'University For You' in december. 

Weetjes

(10-05-2017) TEDxGhent, estafetteloop, Vestrock

 • TEDxGhent - We geven vijf tickets weg voor TedxGhent. Wat je daarvoor moet doen? Niet meer dan je naam en studentennummer mailen naar .
 • Estafetteloop - Omdat zowel de UGent als de Université de Liège 200 jaar worden, organiseerden beide universiteiten een estafetteloop van Gent tot in Luik (200 kilometer). De lopers vertrokken op zaterdag 6 mei om 19 uur, en kwamen pas zondagmiddag 7 mei aan.  Bekijk de foto's.
 • Vestrock - UGent-fysicus Karel Van Acoleyen staat op het festival Vestrock. Hij zal er niet zingen of gitaarspelen, maar de relativiteitstheorie uitleggen aan de hand van VR-technologie. Terwijl je in een bootje rondvaart met de zus van Einstein, krimpt en kromt de wereld rondom jou. Je moet het zien om het te geloven. Lees meer.

Reuzenaronskelk 'Anne' in bloei

(10-05-2017) In de Gentse Plantentuin bloeit momenteel een zeldzame reuzenaronskelk open. Wie de bloei wil zien én ruiken moet zich haasten, want het schouwspel duurt maar een tweetal dagen.

De reuzenaronskelk (Amorphophallus Titanum, voor de liefhebbers) kreeg in dit feestjaar van de UGent de voornaam van onze rector: 'Anne'.

Ze werd opgekweekt uit vruchten die rechtstreeks vanuit Sumatra (Indonesië) werden opgestuurd. Uit de knol van deze regenwoudbewoner komt na elke rustperiode één nieuw blad of één bloeikolf tevoorschijn. De bloeikolf heeft ongeveer 1 maand nodig om volledig te ontwikkelen.  Op de kolf zitten kleine bloemen, omgeven door een groot schutblad. De grootste gemeten bloeikolf van de Reuzenaronskelk is waargenomen in de botanische tuin van Bonn en had een hoogte van 2,74 m (vanaf bodemniveau).

De reuzenaronskelk 'Anne' heeft de afgelopen week een groeispurt doorgemaakt en is momenteel 244 cm hoog.  Je kan haar vinden in de tropische kas van de Plantentuin, die voor de gelegenheid langer open blijft. Je kan de bloei ook volgen via een livestream.

Have a break, share a cake

(10-05-2017) Doe mee aan de Fairtrade Challenge aan de UGent en maak kans op een cake van Madam Bakster!

Bak en eet een faire cake met je medestudenten, deel een foto met jouw ‘piece of cake’ op de Fairtrade facebookpagina van de UGent (of stuur een fotootje naar ) en win een faire cake voor 10 personen van Madam Bakster.

Ook door jouw recept van een faire cake te delen maak je kans op een cake van Madam Bakster!

De Fairtrade Challenge is een jaarlijkse internationale campagne die in ons land georganiseerd door Fairtrade Belgium. Dit jaar loopt de actie van 10 tot 14 mei.

Weetjes

(18-04-2017) Circulatieplan, 12-urenloop, Tumult in Gent, Hackaton

 • Circulatieplan - Voorlopig lijkt het Circulatieplan in de Gentse binnenstad goed mee te vallen, als je 't ons vraagt. Heb je toch moeite om op je bestemming te geraken? Info en tips via de website van Stad Gent.
 • 12-urenloop - Welke studentenvereniging kroont zich tot winnaar van de 34e editie van de Gentse 12-urenloop? Schreeuw je team naar de overwinning en loop vooral zelf enkele rondjes mee! Lees meer.
 • Hackaton - Van 28 april tot 30 april vindt een 'Hackaton' plaats over sterrenkunde. Een ha-wat? Lees meer. 
 • Tumult in Gent - Het kunstenfestival TUMULTINGENT viert haar vijfde verjaardag op drie verschillende locaties in de stad. Op 19 april ben je vanaf 14 uur welkom in zwembad Van Eyck, het Designmuseum en de Koer. Om 22 uur is er een heuse kunstveiling in De Koer, gevolgd door een slotfeest. Lees meer.

Durf Denken over goedkope kleren

(29-03-2017) Hoe bepalen winkels en fabrikanten de prijs van de kleding die ze verkopen? En hoe kunnen sommige winkelketens kleding zo goedkoop verkopen, en toch nog winst maken? Lees er alles over in de nieuwe Durf Denken.

De komst van goedkope kledingketens in België heeft de markt flink door elkaar geschud. Inzicht in de privékeuken van kledingmerken hebben de professoren Maggie Geuens en Dries Benoit (vakgroep Marketing) niet, maar ze weten wel hoe bedrijven doorgaans hun prijs bepalen. En dat is zeker niet alleen op basis van de productieprijs. In de nieuwe editie van Durf Denken leggen ze dit uit.

Ook het 'Paleis van de universiteit', zoals de Aula soms genoemd wordt, kent voortaan geen geheimen meer. Van zuilen bekleed met ham tot het geheim van de koperen meridiaan in het peristilium: je komt er alles over te weten in de nieuwe editie van Durf Denken.

De UGent zet ook mee haar schouders onder een prestigieus Europees netwerk dat van grondstoffen een sterkhouder in Europa moet maken. "We spelen vanaf nu in een hogere liga," klinkt het ambitieus bij professor Luc Moens (vakgroep Analytische Chemie).

En met de internationale roeiregatta in het kader van '200 jaar UGent' in het vooruitzicht laten we alumnus Kristof Dekeyser terugblikken op de allereerste editie van dit sportevent, in 2008, aan Portus Ganda. Wist je trouwens dat het team van de UGent-roeiers toen de regatta met vlag en wimpel heeft gewonnen?