Bepaal mee wie rector en vicerector wordt van de UGent

(13-03-2017) Binnenkort gaan de verkiezingen voor de nieuwe rector en vicerector van start. Voor het eerst kunnen alle studenten hun stem uitbrengen.

Behalve het feit dat zowel personeelsleden als studenten mogen stemmen, is er nog een andere belangrijke wijziging in het reglement: de kandidaten komen op als duo, en er moet een genderevenwicht zijn. Als de rector een man is, moet de vicerector dus een vrouw zijn, en omgekeerd.

Vrijdag 17 maart 2017 is de ultieme deadline voor wie zich kandidaat wil stellen. Op die dag maken we de definitieve kandidaten bekend via onze communicatiekanalen (homepagina, intranet, Twitter, Facebook…).

De eerste stemronde start op woensdag 19 april 2017. De stemming is geheim en gebeurt elektronisch (via intranet). Het duo dat een tweederdemeerderheid van de uitgebrachte stemmen behaalt, is verkozen. Elke categorie binnen het kiespubliek vertegenwoordigt een bepaalde weging van het aantal uitgebrachte stemmen. Zo wegen de ZAP-stemmen voor 67% door, de studentenstemmen voor 16% en de AAP-stemmen en de ATP-stemmen elk voor 8,5%.

Wordt er geen tweederdemeerderheid bereikt na de eerste stemronde, dan volgt een tweede stemronde. In totaal zijn er zo maximum 5 stemronden.

Info

Het verkiezingsreglement en alle praktische info vind je op ugent.be/ugentkiest.