Voor leraren

Over info voor leraren

Op dit deel van de website vind je nuttige informatie voor (toekomstige) leerkrachten chemie en natuurwetenschappen.

  • We verduidelijken de mogelijkheden om het diploma van leraar te behalen.
  • We bieden materiaal dat onmiddellijk kan gebruikt worden in de lessen chemie en/of natuurwetenschappen.
  • Je ziet de workshops, bijscholingen en studiedagen over chemie en andere wetenschappen die in de nabije toekomst worden georganiseerd, dit zowel binnen de faculteit wetenschappen als daarbuiten.
  • De links geven aan waar je alle informatie vindt die je lessen kunnen versterken.

Leraar worden aan de UGent

Chemie is onmisbaar bij de zoektocht naar oplossingen voor de uitdagingen van deze 21ste eeuw. Of het nu gaat over nieuwe en milieuvriendelijke energiebronnen, een voor iedereen toegankelijke geneeskunde, voldoende voedsel voor een groeiende wereldpopulatie, duurzame en recyclebare materialen,....  alle onderzoek  binnen deze thema’s vereist chemie om resultaat te bekomen. Het is dus zeer belangrijk dat voldoende jongeren de stap zetten om wetenschappen te studeren zodat ze, in samenwerking met andere spelers in de maatschappij, de uitdagingen die op ons afkomen op een efficiënte manier kunnen aanpakken. In dit verhaal staat de leerkracht centraal: heel dikwijls laten jongeren zich inspireren door die enthousiaste en gemotiveerde leerkracht die hen kon meenemen in zijn/haar verhaal.  

Enthousiaste, geïnspireerde wetenschapsleerkracht word je echter niet zomaar: naast een grondige kennis en inzicht in je vak, een passie om deze kennis en inzichten over te dragen en graag met mensen omgaan, moet je ook over de nodige pedagogische, communicatieve en managementvaardigheden beschikken om jongeren te coachen en te begeleiden in hun ontwikkeling. Een specifieke lerarenopleiding (SLO) helpt je om deze vaardigheden te verwerven. 

Aan de Universiteit Gent zijn er verschillende wegen om het diploma van leerkracht chemie te behalen. We zetten de onderstaande informatie over de SLO voor jullie op een rijtje:

Algemeen

Het diploma van leerkracht met onderwijsbevoegdheid in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs krijg je na het afronden van de specifieke lerarenopleiding (SLO). Deze opleiding omvat 60 studiepunten en bestaat uit pedagogische vakken, vakdidactiek en een groot stuk praktijkopleiding. Op deze website vind je alle informatie.

SLO Chemie

Het programma voor de SLO chemie (2017-2018) vind je hier.

Trajecten

Afhankelijk van de minoren die je hebt gekozen in de bachelor- en masteropleiding, zijn er verschillende trajecten:

  • Na het behalen van je masterdiploma, geen minor onderwijs.

Na het behalen van je masterdiploma schrijf je je in in de SLO chemie en neemt de 60 studiepunten op. Eventueel kan je de SLO over verschillende jaren spreiden. Je kan de vakken volgen via een gewoon traject of als LIO-student (Leraar in Opleiding). In het laatste geval sta je tijdens het behalen van je SLO-diploma reeds voor de klas en volg je aangepast traject waarbij zelfstudie centraal staat. Je wordt uiteraard begeleid door de lesgevers van de opleiding.

  • Na het behalen van je masterdiploma, minor onderwijs in bachelor/en of masteropleiding.

De vakken die je hebt gevolgd in de minoren onderwijs kun je laten meetellen voor je SLO-diploma, waardoor je na je masterstudies nog slechts enkele theorievakken (of soms geen) moet  afleggen naast de stage. Ook hier heb je de keuze tussen een gewoon traject of het LIO-traject.

Wie kan de SLO Chemie volgen?

Deze info en nog veel meer vind je hier.

Faciliteiten voor werkstudenten?

Ben je al aan het werk, wil je een SLO Chemie volgen maar heb je vragen over de combinatie werk/studie? Kom dan zeker eens langs om dit te bespreken: nu reeds zijn verschillende opleidingsonderdelen zo georganiseerd dat ze (geheel of gedeeltelijk) via afstandsonderwijs kunnen worden gevolgd. Bij een bezoek kunnen we kijken wat in jouw specifieke geval mogelijk is.

Materiaal voor de klas

In onderstaand overzicht vind je een selectie van links naar lesmateriaal dat onmiddellijk kan worden aangewend in de klaspraktijk.

  • Chemie in druppels: in het streven naar duurzaamheid proberen we het volume van gebruikte stoffen zo klein mogelijk te houden. Druppelproeven tonen hoe leerlingen, met een minimum aan materiaal, zelf verschillende reactietypes kunnen onderzoeken, pH metingen kunnen verrichten, evenwichten kunnen bestuderen, .... Deze experimenten kunnen zelfs met grote klasgroepen vlot worden georganiseerd!

 

 

 

 

 

 

 

  • Demonstratieproeven: een gamma aan experimenten die in de loop der jaren hun waarde reeds bewezen hebben voor zowel 2e graad als 3e graad.
  • Biopolymeren: drie experimenten voor de derde graad rond verschillende soorten biopolymeren.
  • 'Real-time' metingen in de chemie: metingen waarbij sensoren gebruikt worden om het verloop van een proces in situ te volgen worden heel vaak gebruikt. De sensoren worden via een 'interface' aangestuurd door een computer of tablet. Ook grafische rekenmachines kunnen worden ingezet. In deze bundel worden enkele mogelijkheden uitvoerig behandeld.
  • Periodiek systeem: de 7e periode is volledig! Hier vind je een volledige tabel, van waterstof (H) tot en met oganesson (Og).

Bijscholingen

Doorheen het jaar is er een ruim aanbod aan bijscholingen chemie, o.a. Veiligheid in het Chemielokaal, Demonstratieproeven, ...

Meer info vind je hier.

Het IPVW organiseert eveneens workshops in andere wetenschappen. Alle praktische informatie vind je hier.

Links

  • Vragen Vlaamse chemie-olympiade (2016-2017). Jaarlijks organiseert de VONW (Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen) een Vlaamse Chemie-olympiade. Op http://www.vonw.be/ vind je alle informatie, links naar de vragen van vorige jaren en naar U-Solvit: een interactieve tool om je chemiekennis te testen.