Reuzenaronskelk 'Titaantje' toont zich niet in volle glorie

(29-08-2016)

Drie dagen aan een stuk zat het personeel van de plantentuin van de UGent te wachten tot de Reuzenaronskelk 'Titaantje' zou bloeien. Zoiets gebeurt maar een keer in de vijftien jaar. Titaantje deed zijn naam geen eer aan. Drie dagen lang kwam er geen beweging in de plant waardoor de plantkundigen hun heil zochten in een experimentele operatie in de hoop wat zaadjes te recupereren.

De reuzenaronskelk is nogal een buitenbeentje in de bloemenwereld. In een serre bloeit zo'n bloem maar een keer in de 15 jaar. Bovendien duurt die bloei maar twee dagen. Eerst komt er een soort fallus die de bloem drie meter hoog kan laten worden. De bloem heeft daaraan zijn bijnaam 'penisbloem' te danken. De bloem verspreidt bovendien ook nog een misselijkmakende geur.

Vorig jaar had de plantentuin ook al zo'n reuzenaronskelk in bloei en die lokte toen een massa bezoekers. De Plantentuin heeft dit jaar kosten nog moeite gespaard voor de bloem. De Plantentuin bleef donderdag en vrijdag speciaal voor die ene bloem open tot 21 uur en er werd zelfs een webcam geïnstalleerd waarop iedereen de evolutie van de plant kon volgen. Maar Titaantje - die vergeleken met eerdere bloemen niet echt groot geschapen was - deed helemaal niets. "Dit jaar moeten we het met veel minder bezoekers stellen gewoon omdat er maar geen beweging komt in die bloem. Er komen wel regelmatig geïnteresseerden kijken, maar iedereen wil die bloem in volle bloei zien natuurlijk", zegt botanicus Herbert Evrard van de Plantentuin. "We hadden hier best wel naar uitgekeken maar het dreigt te eindigen in een anticlimax. We vermoeden dat de bloem niet meer zal bloeien aangezien er al drie dagen geen verandering te merken is. Naar de oorzaak hebben we ook het raden."

Experiment
Vrijdagavond besloot de directie van de plantentuin dan maar een geïmproviseerde operatie uit te voeren bij Titaantje. "We hebben met een mes door de buitenbladeren gesneden en met zaad van de plant van vorig jaar om toch nog een bevruchting te forceren. Het zal nu moeten blijken of het gelukt is. Wie weet, kunnen we nog een paar zaden van deze plant recupereren. Er bestaat geen handboek over dergelijke situaties dus hebben we maar geëxperimenteerd."

Ondanks de teleurstelling kijken de plantkundigen toch ook vooruit. "We hebben nog een plant die misschien volgend jaar al zal kunnen bloeien. Maar deze planten zijn onvoorspelbaar dus het is nog afwachten of het er ook van zal komen", zegt Evrard. Volgend jaar dus hopelijk meer geluk.

ERIK DE TROYER
Het Laatste Nieuws/Gent-Wetteren-Lochristi - 27 Aug. 2016
Copyright © 2016 De Persgroep Publishing

Lees meer artikels over: