Karel Lambert - Trainee Patent Attorney

Chemie - Lambert KarelNaam: Karel Lambert

Opleiding: Licentiaat en Doctoraat in de Chemie

Afgestudeerd in: 2004 en doctoraat en 2011

Jobtitel: Trainee Patent Attorney

Bedrijf: De Clercq & Partners, www.dcp-ip.com

Sector: Consultancy (Intellectual Property)

 

CV:

2000 - 2004 / Licentiaat in de Chemie / Universiteit Gent

2004 – 2005 / Leerstoel Chemie / Koninklijke Militaire School

2005 - 2011 / Doctor-assistent in de Chemie / Universiteit Gent

2007 – 2010 / Bachelor in de Rechten / Universiteit Gent

2011 – nu / Trainee Patent Attorney / De Clercq & Partners

1. Huidige functie

In hoofdzaak verzorgen wij bij De Clercq & Partners het schrijven en de prosecutie van octrooiaanvragen: bedrijven komen naar ons toe met een idee, wij vertalen dit naar een octrooi. Een octrooi of patent is het exclusief recht om een product of uitvinding industrieel te maken en verkopen.

Het leukste aan mijn job is de variatie: het vakgebied hangt af van klant tot klant, je leert elke dag wel iets bij.

Om mijn functie uit te oefenen, zijn vooral schrijfvaardigheid, taalvaardigheid, analytisch denken, en een brede interesse nodig. De licentiaatsopleiding volstond voor een goede basiskennis, de doctoraatsopleiding was nuttig voor het verwerven van de nodige soft skills.

2. Loopbaan

Ik heb ondervonden dat het zonder doctoraat niet eenvoudig is om een job op niveau te vinden. De jobmogelijkheden zijn dan beperkt tot het onderwijs en enkele overheidsjobs. Er zijn doorgaans wel voldoende posities om als doctoraatsstudent te kunnen werken.

Na het afstuderen ben ik gestart bij Defensie als kandidaat-officier bijzondere werving. Ik kreeg er 4 maand militaire training, waarna ik kon werken aan de leerstoel Chemie in de Koninklijke Militaire School. Na acht maanden heb ik mijn ontslag ingediend om assistent te worden op de Vakgroep Anorganische en Fysische Chemie aan de UGent, waar ik lesgaf en kon werken aan een doctoraat. Ik heb dit gecombineerd met een opleiding Rechten (academische Bachelor) als werkstudent. Daarna ben ik gestart bij mijn huidige werkgever.

3. Arbeidsmarkt

Er is voldoende werk voor chemici, maar het is duidelijk dat de bedrijfswereld vooral ingenieurs zoekt. Als pas afgestudeerd chemicus word je zeker niet gestalkt door headhunters, je zal zelf actie moeten ondernemen.

Ik kan zelf appreciëren dat de opleiding Chemie vrij breed is opgevat, zodat je bagage hebt in een ruim aantal wetenschappelijke disciplines.

4. Studiekeuze

Destijds kon je na de Bachelor Chemie kiezen tussen een specialisatie Chemie, Biochemie, of Biotechnologie. Ik ben begonnen in de Bachelor Chemie met de bedoeling de licenties Biotechnologie te doen. Tijdens de bachelorjaren bleek ik toch een grotere voorkeur voor chemie te hebben. Ergens is het jammer dat de huidige studenten – voor zover ik weet – deze keuze in het begin moeten maken.

Ik heb geen spijt van mijn keuze, want ik heb mijn werk altijd graag gedaan. Anderzijds, als ik opnieuw zou moeten kiezen zou ik ook overwegen om Burgerlijk Ingenieur of Arts te kiezen. De waardering op de arbeidsmarkt voor deze richtingen blijft nog altijd een stuk hoger.

Ik zou deze studiekeuze zeker niet afraden aan toekomstige studenten, maar voor een aantal studenten is Burgerlijk of Industrieel ingenieur wellicht een interessantere keuze. Als je meer theoretisch dan praktisch bent ingesteld, is een Master Chemie wellicht beter dan een ingenieursstudie. Ik zou ook Chemie afraden voor wie deze richting kiest omdat hij/zij houdt van wetenschappen, maar niet van wiskunde.

5. Opleiding

De opleiding focust op de ontwikkeling van hard skills (basiskennis, labowerk), helaas wat minder op soft skills. Ik heb er een brede wetenschappelijke basiskennis aan overgehouden.

Ik ben gedoctoreerd omdat dit een must is als je een carrière buiten het onderwijs ambieert. En ondanks het feit dat het moet, is het gewoon een fijn leven als doctoraatsstudent. Ik heb tijdens mijn doctoraat ook een Bachelor Rechten gevolgd, deels uit interesse en deels om mijn latere jobmogelijkheden te verbreden.

Leuke herinneringen aan mijn studententijd: Elke chemiestudent kan wel vertellen over een aantal labo-incidentjes…

6. Tips voor toekomstige studenten

Kies Chemie omdat dit je favoriete wetenschap is, niet omdat je niet goed bent in wiskunde en talen, en op één of andere manier door eliminatie bij Chemie terecht komt. Vraag je ook niet teveel af of je handig genoeg bent voor het labowerk, dat komt vanzelf.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: De jobmogelijkheden zijn quasi onbeperkt. Het is goed te beseffen dat je studiekeuze belangrijk is, maar niet in die mate dat het de rest van je leven vastlegt. Er zijn zoveel mogelijkheden om later bij te stu(de)ren.