Leen Balcaen - Director Enhanced Content

Geografie - Balcaen Leen

 

Naam: Leen Balcaen

Opleiding: Licentiaat in de Geografie

Afgestudeerd in: 2000

Jobtitel: Director Enhanced Content

Bedrijf: TomTom, www.tomtom.com

Sector: IT, Navigation

 

CV:

1996 – 2000 / Master Geografie / Universiteit Gent

2001 – 2003 / Project manager / ESRI BeLux

2003 – 2004 / Customer support officer / Tele Atlas

2004 – 2006 / Technical customer manager / Tele Atlas

2006 – 2008 / Senior manager technical customer support personal navigation & wireless / Tele Atlas

2008 – 2009 / Senior program manager / Tele Atlas

2010 – 2010 / Senior program manager community input / TomTom

2010 – 2011 / Director enhanced content, points of interest / TomTom

2012 – nu / Director enhanced content / TomTom

1. Huidige functie

TomTom produceert verkeersinformatie, locatie- en navigatie–oplossingen voor allerlei toepassingen: draagbare navigatiesystemen voor wagens, apps voor smartphones, gps-horloges voor sporters, digitale kaarten, verkeersdata voor mobiliteitstudies,…

Ik stuur een team van 25 personen aan die verantwoordelijk zijn voor het maken van een databank die bestaat uit Nuttige Plaatsen (Points of Interest) wereldwijd, zoals hotels, restaurants, ziekenhuizen, benzine stations,...

Het leukste aan mijn job is de multiculturele werkomgeving, welke heel wat variatie met zich meebrengt. Ook het instaan voor een volledig creatieproces spreekt me erg aan: dat begint bij het zoeken naar informatie, daarna volgt het verwerken van deze gegevens tot het uiteindelijk op de markt brengen van data producten.

In het kader van mijn functie is het nodig om vlot en duidelijk te kunnen communiceren gecombineerd met daadkracht in het nemen van beslissingen in een snel veranderende omgeving. Mijn opleiding Geografie heeft me in staat gesteld om op korte termijn veel informatie intellectueel te verwerken en heeft me alle basisbegrippen bijgebracht die ik dagdagelijks in de praktijk breng.

2. Loopbaan

Na mijn studies ben ik op zoek gegaan naar een job die mij echt interesseerde, waarbij ik een aantal aanbiedingen afgeslagen heb die me niet 100% lagen. Ik heb niet gedoctoreerd omdat ik het studeren moe was. De ‘echte’ wereld riep me en ik was klaar om met beide voeten in het werkleven te stappen.

Ik ben begonnen als project manager bij ESRI, een softwarebedrijf in het Brusselse. Na 2 jaren in dit kleine bedrijf vond ik de tijd rijp om andere oorden op te zoeken. Tijdens deze zoektocht heb ik spontaan gesolliciteerd bij TeleAtlas, een bedrijf in het Gentse, dat ik had leren kennen tijdens mijn opleiding Geografie. Daar ben ik dan aangenomen op de afdeling Customer Support. Doorheen de jaren ben ik blijven doorgroeien in dit bedrijf, dat sinds 2008 TomTom is geworden. Ik ben hier intussen 10 jaar werkzaam en heb in verschillende departementen en functies gewerkt.

Na enige tijd in Customer Support, ben ik doorgegroeid tot leidinggevende van datzelfde team. Daarna werd mij gevraagd om een nieuw project op te starten als program manager. Na de succesvolle afronding van dit project, ben ik gevraagd om het departement te leiden dat instaat voor de Points of Interest. In dit domein ben ik ondertussen 3 jaren werkzaam.

3. Arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt komen geografen veelal terecht in het onderwijs of in de administratie. Vaak wordt er niet bij stil gestaan dat geografen ook perfect terecht kunnen in de privé-sector.

In onze bedrijfscontext zijn geografen van groot belang door hun algemene kennis van Geografische Informatiesystemen (GIS), interesse in en kennis van andere culturen en capaciteiten voor het managen van projecten.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Geografie gekozen omdat ik een grote interesse had in IT, in reizen en in andere culturen.

Ik zou absoluut opnieuw voor deze opleiding kiezen omdat ik mede dankzij deze studie nu een job kan uitoefenen die me uitermate boeit en die ik fantastisch vind.

Ik raad deze studiekeuze aan mensen aan die geïnteresseerd zijn in de wereld rondom hen.

5. Opleiding

De opleiding heeft me in staat gesteld om zelfstanding te denken en om grote hoeveelheden materie in korte tijd te kunnen verwerken. De basisterminologie op gebied van Geografische Informatiesystemen die ik tijdens mijn studies aanleerde, benut ik nu nog steeds. Ook de inzage hoe andere landen functioneren en georganiseerd zijn op het gebied van verkeersinfrastructuur, administratie,... is erg relevant.

Wat me het meeste bijblijft van mijn studieloopbaan zijn de interessante discussies met de proffen en het koppig niet willen toegeven van mijn ongelijk!

 

6. Tips voor toekomstige studenten

De belangrijkste tip die ik zou willen meegeven aan jongeren is: als je het allemaal nog niet zo goed weet na de middelbare school, wacht nog even met je inschrijven in een bepaalde richting. Neem tijdens de eerste weken van het academiejaar de tijd om lessen bij te wonen van richtingen die je aanspreken. Na deze eerste weken kan je pas een goed beeld vormen van de richtingen en kan je nog altijd beslissen welke richting je echt aanspreekt. De boot eventjes afhouden, kan je het verlies van een volledig academiejaar besparen!

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Kies vanaf dag 1 een job die je graag wilt doen en neem niet het eerste het beste wat langskomt. Deze eerste job bepaalt immers in erg grote mate het verdere verloop van je carrière.