Lieven Volckaert - Aankoop- en kwaliteitsverantwoordelijke

BCBT - Volckaert LievenNaam: Lieven Volckaert

Opleiding: Master in de Biochemie en de Biotechnologie

Afgestudeerd in: 2010

Jobtitel: Aankoop- en kwaliteitsverantwoordelijke

Bedrijf: Bakkerij Thyssen NV

Sector: Voedingsindustrie

CV:

2005 - 2010 / Master in de Biochemie en de Biotechnologie / Universiteit Gent

2010 – 2011 / Doctoraatsstudent Plantenbiotechnologie / Universiteit Gent

2011 – nu / Kwaliteitsverantwoordelijke / Bakkerij Thyssen NV

1. Huidige functie

Ik werk bij Bakkerij Thyssen, een semi-industriële bakkerij.

Als aankoop- en kwaliteitsverantwoordelijke sta ik in voor de voedselveiligheid van de bakkerij. Ik zorg verder voor het stockbeheer, de aankoop van grondstoffen en halffabricaten, en het aanleren, evalueren en aanpassen van kwaliteitssystemen. Daarnaast is het mijn verantwoordelijkheid om technische basiskennis van de machines en productiesystemen te verwerven, de bestellingsadministratie toe te passen, personeelsmotivatiesystemen op te stellen, enzovoort.

Mijn job spreekt me vooral aan omdat het een uitdaging is om het bedrijf te verbeteren en naar een hoger (kwaliteits)niveau te tillen. Mijn functie is erg afwisselend met veel verantwoordelijkheden.

Om mijn functie uit te oefenen, is het belangrijk dat je goed met mensen kan omgaan en veel kennis hebt van kiemen en pathogenen, gisten, schimmels en ongedierte. Verder moet je ook vertrouwd zijn met informatica en moet je sterk zijn in het oplossen van problemen.

2. Loopbaan

Mijn loopbaan is vrij vlot van start gegaan, ik heb snel de job gevonden die ik zocht.

Na het behalen van mijn diploma in 2010, heb ik 1 jaar als doctoraatsstudent gewerkt bij de Vakgroep Plantenbiotechnologie op de Universiteit Gent. Hiermee ben ik gestopt omdat ik na een jaar niet meer gemotiveerd was om aan onderzoek te doen over eenzelfde onderwerp.

Ik ben toen overgestapt naar de privé sector, wat mijn blik gigantisch verruimd heeft. Je moet ineens met heel wat meer zaken rekening houden om een bepaald doel te bereiken. Ik ben toen bij Bakkerij Thyssen terechtgekomen als kwaliteitsverantwoordelijke, wat ik nu nog steeds doe.

3. Arbeidsmarkt

Biochemici en biotechnologen worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor hun kennis van microbiologie, biochemie en voedselveiligheid.

De meeste van mijn medestudenten zijn na hun studies gestart met een doctoraat of zijn in de biotechnologische sector of het onderwijs terecht gekomen.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de studie Biochemie en Biotechnologie gekozen uit interesse voor het vakgebied, als een combinatie van chemie en biologie. Ik zou deze keuze zeker opnieuw maken; biochemie is een heel boeiende leermaterie die ik aan iedereen aanraad.

Ik was mijn studies gestart als Burgerlijk Ingenieur maar de materie was te doods. Na één jaar ben ik veranderd naar Biochemie en Biotechnologie.

5. Opleiding

Mijn opleiding tot wetenschapper heeft me veel praktijkervaring en kennis bijgebracht, wat ervoor zorgt dat ik nu problemen of uitdagingen benader met een wetenschappelijke of analytische blik. Dit zie ik als een enorm pluspunt: ondanks mijn jonge leeftijd merk ik dat ik verder sta dan anderen die niet over dezelfde achtergrondkennis beschikken.

Ik heb heel veel memorabele herinneringen uit mijn studententijd maar een van de leukste was toch de doopcantus bij Chemica, de studentenvereniging, in mijn functie als schachtentemmer.

Voor meer informatie over Chemica, de studentenvereniging voor alle studenten Chemie en Biochemie & Biotechnologie aan de UGent: https://chemica.fkgent.be/.

6. Tips voor toekomstige studenten

Als je geïnteresseerd bent in de biologie van het leven en wilt weten hoe alle wetten van de natuur in elkaar passen, dan is Biochemie en Biotechnologie ongetwijfeld iets voor jou. Je achterhaalt de complexiteit van het leven en wordt opgeleid om zelf aan de slag te gaan als wetenschapper op topniveau. UGent kan op biochemisch vlak concurreren met de top van de wereld.

Kies bewust, kies zelf, en niet omdat iemand anders zegt dat je beter een bepaalde keuze maakt. Probeer je eigen weg te vinden en vooral, doe later iets wat je zelf leuk vindt, ook al heeft dit weinig te maken met wat je ooit gestudeerd hebt. Een diploma is belangrijk, maar wat je uiteindelijk later wil doen, daar kan enkel jij over beslissen.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Zoek na het afstuderen een job die je aanspreekt, met doorgroeimogelijkheden, en blijf ook tijdens je werk kijken naar andere vacatures. Alle kennis die je opdoet bij een bedrijf, is bagage die je kan meenemen om verder op te klimmen naar iets wat je zelf écht wil doen. Dit is niet evident om dit onmiddellijk na het afstuderen te vinden, veel bedrijven zoeken immers meer ervaren werknemers. Doe gerust enkele jaren ervaring op vooraleer te beslissen. Je bent jong en je wilt wat! Go for it!