IJkingstoets Wetenschappen

IJkingstoets voor studenten die willen starten aan een wetenschapsopleiding. 

Wat?

De ijkingstoets test je wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden en kennis in verhouding tot het verwachte instapniveau van de bacheloropleiding.

Aan de hand van je resultaat kan je bovendien je kennis en vaardigheden vergelijken met dat van andere deelnemers.

Bovendien weet je ook of het zinvol is om in te schrijven voor een of meerdere zomercursussen die georganiseerd worden.

Verplicht?

  • Om te kunnen inschrijven in de opleiding Wiskunde of Fysica & Sterrenkunde is deelname aan een ijkingstoets verplicht
    Dat zijn de zogenaamde starttoetsen. Hierop zijn enkele uitzonderingenHet resultaat van je deelname aan de ijkingstoets is echter niet bindend: de universiteit kan je inschrijving niet weigeren op basis van je resultaat. Het gaat dus niet om een toelatingsexamen! Echter: slaag je niet voor de ijkingstoets van de opleiding waarvoor je wenst in te schrijven (of een ijkingstoets die gelijkaardige competenties toetst) dan ben je verplicht een remediëringstraject te volgen om jouw voorkennis bij te spijkeren. 
  • Voor alle andere opleidingen van de faculteit Wetenschappen (Informatica, Biologie, Biochemie & Biotechnologie, Chemie, Geografie & Geomatica, Geologie) wordt deelname aan de ijkingstoets sterk aangeraden, maar niet verplicht.

Uitzonderingen

Een vrijstelling van deelname kan aangevraagd worden op basis van een standaarduitzondering of op basis van bijzondere individuele omstandigheden

Meer info en aanvragen kan via de pagina uitzonderingen op starttoets.

Data en inschrijven

Bekijk alle praktische info op www.ijkingstoets.be.

Let op! Tijdig inschrijven is verplicht. Kijk de deadlines na op www.ijkingstoets.be. De deelname aan de ijkingstoets is gratis.

Resultaat

Valt je resultaat tegen?

Remediëringstraject

Enkel om te kunnen inschrijven in de opleiding Wiskunde of Fysica & Sterrenkunde

Door je deelname aan een ijkingstoets kan je sowieso inschrijven voor de opleiding.
Moet je een remediëringstraject volgen? Check de flowchart of lees verder:

  • Deelgenomen aan de starttoets Wiskunde, Fysica & Sterrenkunde of Burgerlijk ingenieur maar ben je echter niet geslaagd?
    Schrijf je in voor het remediëringstraject. Het remediëringstraject bestaat uit een online cursus wiskunde of een deelname aan de zomercursus wiskunde. In beide gevallen wordt het traject afgerond met een verplichte online test (meer info via de online leeromgeving Ufora).  Dit remediëringstraject wordt bij voorkeur gevolgd voor de start van het academiejaar.
  • Heb je deelgenomen aan een andere ijkingstoets?
    Dan zal je een remediëringstraject moeten volgen. Schrijf je in voor het remediëringstraject. Het remediëringstraject bestaat uit een online cursus wiskunde of een deelname aan de zomercursus wiskunde. In beide gevallen wordt het traject afgerond met een verplichte online test (meer info via de online leeromgeving Ufora).  Dit remediëringstraject wordt bij voorkeur gevolgd voor de start van het academiejaar. Opmerking: remediëring moet niet wanneer je geslaagd bent voor de starttoets (verplichte ijkingstoets) burgerlijk ingenieur (gezien dit dezelfde ijkingstoets is).

Contact

Vragen over uitzonderingen op de verplichte ijkingstoets? Contacteer uitzonderingstarttoets@ugent.be

Andere vragen? Contacteer ijkingstoets.we@ugent.be