programma in studiegids
Document acties

Bachelor in de Chemie

Staat de tabel van Mendeljev in je geheugen gegrift? Wil je experimenteren met proefbuizen? Vraag je je wel eens af uit welke chemische stoffen plastic of aspirines gemaakt zijn? En wil je zelf onderzoeken hoe smaak en aroma’s ontstaan? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Even duidelijk stellen

Wat is nu het verschil tussen fysica en chemie? De natuurkunde of fysica onderzoekt eigenschappen van materie voor zover de scheikundige samenstelling niet verandert. Bij chemie kijkt de wetenschapper juist naar de reactie van stoffen als er een gebeurtenis optreedt.

Wat is het verschil tussen de opleidingen Chemie en Biochemie Biotechnologie. Biochemie Biotechnologie kan beschouwd worden als een huwelijk tussen biologie en chemie. Deze opleiding beperkt zich tot de chemie van levende materie.

Probleemstellingen

-Aan welke eisen moet drinkwater voldoen?
-Wat is droog ijs?
-Hoe maak je met zwavelzuur een loodaccu?
-Wanneer licht witte fosfor op?
-Wat zijn de verschillende kloontechnieken?
-Wat is de chemische reactie van vuurwerk?
-Wat ontstaat er na een volledige verbranding van propaangas?

Toepassingen en onderzoek

Overal is chemie aanwezig in onze leefwereld. Zowel in het menselijk lichaam: vetten, hormonen, eiwitten; als rond om ons: medicijnen, cosmetica, fotoproducten, drank en eten, brandstoffen, enz. Chemie is dus een wetenschap die in alle sectoren thuis hoort.

Scheikundigen kunnen een meerwaarde bieden in onze maatschappij door nieuwe medicatie te ontwikkelen, oplossingen te vinden om milieuvervuiling te reduceren, alternatieven te bieden voor schaarse grondstoffen, maar ook door te helpen bij het oplossen van vraagstukken zoals het ontstaan van leven op Aarde.

Opleiding

In het eerste bachelorjaar staan de basiswetenschappen centraal: wiskunde, fysica, biologie en chemie. Daarnaast krijg je ook informatica, ecologie en geologie.

De breed wetenschappelijke basis is nodig om het tweede bachelorjaar aan te vatten waarin verder de meer chemie-specifieke richtingen als theoretische, anorganische, fysische, organische, analytische chemie aan bod komen naast biochemie en kristalchemie.

In het derde bachelorjaar zal je moeten kiezen uit twee afstudeerrichtingen: ‘Chemie’ of ‘Chemie en technologie’. Beide richtingen kennen een aantal gemeenschappelijke vakken en een aantal keuzevakken.
Studenten uit de afstudeerrichting Chemie zullen de eindtermen bereiken van een Eurobachelor. Studenten uit de afstudeerrichting Chemie en technologie kunnen probleemloos opteren om over te stappen naar de meer technologisch gerichte masteropleiding van de hogescholen binnen de Associatie Universiteit Gent. In beide gevallen heb je echter de competenties verworven om met succes de masteropleiding aan de Universiteit aan te vatten.
In beide afstudeerrichtingen moet je ook een bachelorproef verrichten.

Meer info? 

 Website van de opleiding.