programma in studiegids
Document acties

Bachelor in de Fysica en de Sterrenkunde

Ben je tijdens je middelbare studies in de ban geraakt van de eigenschappen van beweging, warmte en licht? Huist er een Newton of  Einstein in jou? Stel je je soms vragen over het ontstaan en het bestaan van materie in de kosmos? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Even duidelijk stellen

De natuurkunde of fysica onderzoekt eigenschappen van materie voor zover de scheikundige samenstelling niet verandert. Kijk je juist wel naar de reactie van stoffen als er een gebeurtenis optreedt, dan ben je eerder met chemie bezig. 

Probleemstellingen

-Hoe ontstaat de aantrekking tussen de aarde en de maan?
-Is zwart een kleur?
-Wat is de formule van de verschuivingswet van Wien?
-Hoe werkt een satelliet?
-Blijft een zwart gat altijd bestaan?
-Hoe gebruik je een zwaartekrachtlens?
-Welke vloeistoffen hebben welke viscositeit?
-Wat is het verband tussen kernfysica en röntgenstralen?

Toepassingen en onderzoek

De natuurkunde vindt zijn toepassing in de exacte wetenschappen en in de techniek.

Een mooi voorbeeld van de fysica is de deeltjesversneller die antwoorden moet geven op verschillende vraagstukken van de fundamentele natuurkunde. Wat waren de omstandigheden van het heelal na de oerknal? Waarom hebben deeltjes massa? En zijn er nog andere dimensies dan ruimte en tijd?

Als fysicus kan je ook bijdragen tot actuele technologische uitdagingen. Bij voorbeeld, een natuurkundige die onderzoekt hoe we zonne-energie optimaal kunnen benutten draagt bij tot een duurzaam milieu. Denk maar aan de ontwikkeling van zonnepanelen en windmolens.

Opleiding 

Het eerste bachelorjaar valt voor een aanzienlijk deel samen met de opleiding wiskunde, aangezien wiskunde een niet te onderschatten rol speelt bij wat men 'het modelleren van de fysische werkelijkheid' noemt. In het totaal neemt de wiskunde een kleine helft van het programma van het eerste jaar in beslag. Daarnaast krijg je verschillende basisvakken fysica en krijg je een vak programmeren.

Vanaf het tweede bachelorjaar wordt vanaf het eerste semester de klemtoon meer op de fysica en de sterrenkunde gelegd.

In het derde bachelorjaar wordt echt de basis gelegd voor het starten met het wetenschappelijk onderzoek in de theoretische fysica, in de experimentele fysica en in de sterrenkunde. Je zal ook zelf een project verrichten in een gebied van de fysica of astronomie naar keuze.