Op zaterdag 16 september vindt een symbolische fietstocht plaats van Gent naar Luik: een sportief hoogtepunt voor de 200ste verjaardag van de UGent.
Willem I-fietstocht

 

Het sportieve hoogtepunt van de festiviteiten in het kader van de viering "200 jaar UGent-ULG" wordt ongetwijfeld de fietstocht op zaterdag 16 september 2017, waarbij vanaf de start aan het Rectoraat van de UGent een afstand van maar liefst 200 km zal afgelegd worden om de aankomst ter hoogte van het Rectoraat van de ULG te bereiken.

Professor Hendrik Vos heeft alvast toegezegd om zijn schouders te zetten onder dit project en zal zelf ook deelnemen.

Wie kan deelnemen?

Om deze unieke tocht tot een goed einde te kunnen brengen wordt van de deelnemers (m/v) verwacht dat ze niet alleen over een uitstekende conditie beschikken maar ook heel wat ervaring hebben met het fietsen in een groep/peloton.

Een racefiets (met klikpedalen) en een valhelm zijn noodzakelijk.

Voorzieningen

Veiligheid is cruciaal en daar willen we met deze fietstocht in de jaarlijkse week van de mobiliteit extra aandacht aan besteden.

Voor het tempo (er zal gestreefd worden naar een gemiddelde snelheid van zo'n 27km/u) zullen ervaren wegkapiteins van Cycling Vlaanderen instaan.

Daarnaast wordt een beroep gedaan op enkele begeleidende voertuigen, waaronder een ziekenwagen en 8 motorrijders van de vzw Motorbegeleiding om alles zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen.

We blijven het hele traject als één groep samen.

Onderweg worden enkele korte stops voorzien (in Merchtem na zo'n 50 km, Sint-Joris-Winge na 100 km voor een iets langere middagstop - bij de broer van Jeroen Meus - en in Zepperen/Sint-Truiden na zo'n 150 km). Daar zorgen we voor wat bevoorrading (water, bananen, energierepen) en krijgen de deelnemers ook broodjes en frisdranken.

Parcours

Het parcours loopt grotendeels over rustigere wegen, maar hier en daar zijn enkele oversteken en kruispunten met lichten onvermijdelijk gebleken.

Aankomst en terugrit

Bij aankomst in Luik wordt een korte officiële verwelkoming gehouden, waarna alle deelnemers en begeleiders uitgenodigd zijn voor een BBQ in het sportcentrum van Naimette-Xhovemont (op zo'n 2 km van het stadscentrum).

Daar zijn ook douches beschikbaar en er is (gratis) parkeergelegenheid. De sportdienst van de Provincie Luik stelt deze accommodatie ter beschikking.

Na de BBQ voorzien we in gemeenschappelijk transport (deelnemers en fietsen) terug naar Gent. We verwachten om uiterlijk rond middernacht terug in Gent te zijn.

Wie van de gelegenheid wil gebruik maken om er een weekendje Luik van te maken, dient zelf in te staan voor transport, overnachting, ... maar zal dan wel kunnen genieten van allerlei activiteiten die in het stadscentrum plaatsvinden in het kader van "Les Fêtes de Wallonie" (zie ook websites www.fetesdewallonie.be en www.provincedeliege.be).

Inschrijven

Wil je deze unieke uitdaging aangaan? Aarzel dan niet om je te registreren.

We vragen ook een bedrag van minimaal € 20 te storten op rekeningnummer BE26 3900 9658 0329 van het Universiteitsfonds, met vermelding ‘Zorg voor samenleving – Willem I-fietstocht’.

Je inschrijving wordt pas bevestigd van zodra we je registratie en storting hebben ontvangen.

Wie een bedrag van € 40 of meer stort, krijgt daarvoor een fiscaal attest afgeleverd en recupereert via de belastingaangifte gemiddeld zo'n 45% ervan.

Indien je door onvoorziene omstandigheden moet annuleren, hopen we op je begrip dat je storting een gift betreft.

Het Fonds voor de Samenleving zal dit deelnamegeld gebruiken voor maatschappelijk relevant onderzoek. In geen geval wordt het gebruikt om de organisatiekosten te drukken!

Alle deelnemers zijn verzekerd tegen lichamelijke ongevallen. Schade aan de fiets is niet verzekerd.

Crelan, gouden partner van 200 jaar UGent

De Willem I-fietstocht wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van de coöperatieve bank Crelan. Voor de bank houdt deze fietstocht ook enige symboliek in: het traject verbindt de UGent en de ULg, twee universiteiten waar Crelan een Leerstoel heeft die het wetenschappelijk onderzoek binnen de landbouwsector bevordert.

Als sponsor van een wielerploeg, de Belgische atletiek, de familie Borlée en basketbalploeg Crelan Okapi Aalstar, promoot de bank ook een gezonde en sportieve levensstijl. Er zal dan ook een enthousiaste delegatie van Crelan-medewerkers deelnemen aan de Willem I-fietstocht.

Contact

200@ugent.be

 

Logo Cycling Vlaanderen     Crelan