Programma

Ontdek het hele jaar door een feestelijk programma met ‘maatschappelijke impact’ als rode draad.

Ankerevents

zee.jpgCorsica-North Sea Challenge

11 maart 2017

Een boeiende wetenschapswedstrijd over mariene wetenschappen en oceanografie voor scholieren in Vlaanderen en Wallonië. De winnaar mag voor 1 week naar Corsica en zich onderdompelen in Stareso (wetenschappelijk marinestation). In samenwerking met de Université de Liège, die samen met de UGent werd opgericht. Bekijk de fotoreportage... - Bekijk de aftermovie...

 

studentengala.jpgDies Natalis pop-up festival

14 tot 16 maart 2017, evenementenplein Ufo-De Brug

Iedereen is van harte welkom om te genieten van jong talent en een frisse pint. Muzikanten, dansers, stand-up comedians, foodtrucks en nog veel meer: drie dagen lang doorlopend van 11 tot 22 uur, met op donderdag 16 maart een spetterende afsluiter! Bekijk de fotoreportage... - Bekijk de aftermovie...

 

symposium.jpgStudium Generale Duurzaamheidsdenken

22 maart, Kunstencentrum Vooruit

Het vieringjaar vormt een uitgelezen moment om te reflecteren over de rol van onze universiteit bij het streven naar een duurzame samenleving. Daarom organiseren het CDO, Duurzaamheidskantoor, UGent1010 en Kunstencentrum Vooruit een gratis Studium Generale ‘Duurzaamheidsdenken’ met 4 lezingen (22/03, 29/03, 19/04 en 26/04).

 

pen.jpgGroot Dictee

23 maart 2017, Ufo

Ben je student, medewerker of alumnus? Slijp die pennen en laat je onderdompelen in de rijke woordenschat over 200 jaar UGent. Volgens de regels van de fonetische kunst voorgedragen door UGent-alumni Linda De Win en Freek Braeckman. En na de laatste zin? Een groot feest voor alle UGent-studenten! Bekijk de fotoreportage... - Bekijk de aftermovie...

 

studentengala.jpgDies Natalisfuif

23 maart 2017

Aan de vooravond van Dies Natalis zijn alle studenten traditiegetrouw welkom op de Dies Natalisfuif, dit keer weliswaar met een bijzonder programma om de 200e verjaardag van de UGent te vieren. Bekijk de aftermovie...

 

rectorenmeeting.jpgInternationale rectorenmeeting

23 en 24 maart 2017, Het Pand

De UGent ontvangt een honderdtal rectoren uit partneruniversiteiten. Thema van de bijeenkomst is ‘Shaping our common future: universities in a global society’. Bekijk de fotoreportage... - Bekijk de aftermovie...

 

dies.jpgDies Natalis en première universitaire hymne

24 maart 2017, Aula en Opera Gent

De UGent reikt de institutionele eredoctoraten uit aan prominente figuren. Nadien gaat de universitaire hymne, gecomponeerd door Dirk Brossé, in première. Bekijk de fotoreportage van de academische zitting... - Bekijk de fotoreportage van het concert en universitaire hymne - Bekijk de aftermovie... - Bekijk het volledige concert...

 

fotoboek.jpgFotoboek

24 maart 2017, Aula

Op Dies Natalis stellen we het fotoboek voor dat 200 objecten toont die iets met de UGent te maken hebben, elk met een eigen verhaal dat de lezer wil aanzetten om meer te weten en meer te zoeken. Het wordt een caleidoscoop van voorwerpen die zowel de geschiedenis als de diversiteit van de UGent toont.

 

regatta.jpgInternationale roeiregatta

7 april 2017, Watersportbaan

Een 200-tal internationale universitaire roeiteams nemen het op de Gentse Watersportbaan tegen elkaar op. Op hetzelfde moment vindt ook de UGent Personeelssportdag plaats. Bekijk de fotoreportage...

 

concert.jpgJubileumconcert Uni Ducenti

16 mei 2017, Bozar, Brussel

De koren en orkesten van de UGent en de Université de Liège brengen een prestigieus concert in Bozar om de gezamenlijke oprichting van beide universiteiten te vieren. Bekijk de aftermovie - Bekijk de fotoreportage...

 

fiets2.jpgWillem I-fietstocht

16 september 2017, Gent en Luik

Een sportief-symbolische fietstocht waarbij Gentse fietsers naar Luik fietsen. Met een feestelijke intrede bij aankomst. Lees meer over de fietstocht...

 

boekentoren.jpgTentoonstelling ‘Stad en universiteit sinds 1817’

6 oktober 2017- 28 maart 2018, STAM

Ook de stad viert mee met de universiteit, die met haar studenten, professoren, gebouwen en campussen uitgroeide tot een vaste waarde in het stadsbeeld. Gent zou Gent niet zijn zónder. Een tentoonstelling over de universiteit, de stad en vooral over hoe ze samenleven - gisteren, vandaag en morgen.

 

musea.jpgOut of the Box

6 oktober 2017 – 28 maart 2018, stadmusea en Sint-Baafskathedraal

Verschillende stukken uit de academische collecties worden op verschillende Gentse culturele locaties uit hun oorspronkelijke context geplaatst, en zetten op die manier aan tot reflectie.

 

community_ballons.jpgIedereen UGent!

8 oktober 2017, Gent (as Plantentuin-Pand)

D-day! Aan de vooravond van de feestelijke openingsplechtigheid, palmt de UGent de Stad in en wil ze iedereen laten kennismaken met wat de universiteit te bieden heeft. Van wetenschapsfestivals tot sfeervolle straatoptredens, van geleide bezoeken aan het rijke patrimonium tot interactieve demonstraties: het wordt een unieke dag vol beleving en ontdekking, die wordt afgesloten met een groots optreden.

 

boek.jpgHistorisch boek : ‘Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent.’

8 oktober 2017

Het boek laat zien hoe de intense impact op de maatschappij in het DNA van de universiteit zit. De auteur neemt u mee in het archief en het collectief geheugen van de UGent en laat de mensen aan het woord die de universiteit gemaakt hebben tot wat ze vandaag is.

 

studentengala.jpgStichtingsbal

8 oktober 2017, ICC Gent

Op 9 oktober 2017 bestaat de UGent exact 200 jaar. Aan de vooravond van die verjaardag, en aan het einde van het stadsfestival Iedereen UGent! wordt het ICC omgetoverd tot een magische locatie voor een uniek stichtingsbal.

 

 

vieringStichingsdag.jpgViering stichtingsdag, opening academiejaar 2017-2018

9 oktober 2017, Aula

Duik 200 jaar terug in de tijd en herbeleef de stichtingsdag: ‘9 oktober 1817 anno 2017'.


 

santander.jpgJaarlijkse bijeenkomst Santandergroep in Luik en Gent

8 tot 11 november, Gent en Luik

Jaarlijkse Algemene Vergadering van rectoren en vertegenwoordigers.


 

symposium.jpg‘University for You’ (U4U)

21 december, Aula

Beleef een symposium rond de maatschappelijke relevantie en impact van een universiteit. Opgebouwd rond vier thema’s: duurzaamheid, diversiteit, glocalisering en werkbaar werk.

 

Doorheen het jaar 2017

Themarondleidingen en -wandelingen

Benieuwd naar het rijke UGent-patrimonium? Neem dan deel aan één van de vele themarondleidingen en -wandelingen.

Postzegels en euromunt

Ter gelegenheid van de 200e verjaardag lanceert bpost een postzegel en slaat de Nationale Bank van België een exclusieve twee-euromunt.

200 jaar UGent binnen en buiten de Stad Gent

In samenwerking met verschillende organisaties wordt de 200e verjaardag van de UGent ook gevierd op talrijke evenementen in de stad en ver daarbuiten.

Stichtende faculteiten

De faculteiten Letteren en Wijsbegeerte, Rechtsgeleerdheid, Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en Wetenschappen stonden aan de wieg van onze universiteit. Ontdek hun specifiek programma ter ere van dit feestjaar.

Faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Lezingenreeks literaire alumni

Oud-studenten die een literaire carrière uitgebouwd hebben, lezen voor uit eigen werk en blikken terug op hun studententijd en reflecteren over de rol van de universiteit/faculteit toen en vandaag.

Humanities 20.0

Op dinsdag 17 oktober vindt een eendaags event plaats voor academici van binnen en buiten de faculteit en voor een breder publiek. Tijdens het event wordt aangetoond hoe het onderzoek en de studies van de faculteit van cruciaal belang zijn om de wereld van de 21e eeuw te begrijpen en te verbeteren.

Tussen Blok en Blad: 200 jaar Studententijdschriften

Waar studenten zijn, ontstaan er tijdschriften. Studententijdschriften weerspiegelen de wereld van de studenten in tekst en beeld. Als tijdsgebonden documenten zijn ze geprivilegieerde getuigen. Voor de studenten (scriptores en redacteurs) zelf betekent de medewerking aan een tijdschrift soms het begin van een carrière, soms de ontdekking van de gave van het woord of tekentalent.

De tentoonstelling loopt van 6 oktober 2017 tot 24 december 2017 tijdens de openingsuren van de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte (Rozier 44). Ze wordt geïllustreerd aan de hand van unieke exemplaren van tijdschriften uit de voorbije 200 jaar en live interviews met vroegere scriptores zoals Tom Lanoye, Herman Brusselmans, Yves T'Sjoen, Marc Boone, Marc Reynebeau, Jelle Dierickx en de huidige generatie van student-journalisten.

Stoute Boeken

Vind je boeken doorgaans saai? Dan toch niet de stoute boeken die zich in de collectie van de faculteitsbibliotheek bevinden. Verboden of voor de rechtbank gedaagd: het overkwam veel titels. Wat vroeger gevaarlijk leek, is vandaag alledaags. Maar ook omgekeerd: boeken die vroeger onder de radar bleven, doen nu wenkbrauwen fronsen.

De faculteitsbibliotheek presenteert een stoute collectie en brengt de verhalen achter de verhalen. De tentoonstelling loopt van 6 oktober 2017 tot 24 december 2017 tijdens de openingsuren van de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte (Rozier 44).

Faculteit Rechtsgeleerdheid

Internationaal colloquium rond globaal thema ‘Freedom under Pressure’

7 en 8 december 2017

Historisch colloquium Gent – Luik

21 en 22 september 2017, Gent en Luik

Facultair alumnifeest

13 mei 2017

Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen

Avondcolloquium ‘200 jaar Universiteit Gent: de professoren van de faculteit Geneeskunde anno 1817’

27 september 2017

Facultatieve lessenreeks ‘De “eerste” thesis en het taalgebruik in de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Gent’

  • 5 oktober 2017: de eerste thesis verdedigd aan de faculteit geneeskunde door Jean Boddaert in het Latijn (1817), prof. em. Dr. Robert Rubens
  • 12 oktober 2017: de eerste thesis van de eerste vrouwelijke arts, Bertha De Vriese, in het Frans (1905), prof. dr. Katharina D’Herde
  • 19 oktober 2017: de eerste thesis in het Nederlands door Jean-Jacques Bouckaert (1931), prof. em. dr. Denis Clement
  • 26 oktober 2017: de eerste thesis in het Engels door André De Schaepdryver (1959), prof. em. dr. Marc Bogaert, prof. em. dr. Norbert Fraeyman

Faculteit Wetenschappen

Maandelijkse voordracht in de permanente vorming, waarbij de 200e verjaardag van de UGent steeds centraal staat. Volgende onderwerpen komen alvast aan bod:

  • Magisch zelfherstellend plastic
  • Antarctische meren, hun biodiversiteit, reconstructie van de klimaatverandering en ijskapdynamiek
  • Vele manieren van doodgaan voor een cel: een moleculair verhaal met biomedische en filosofische implicaties
  • Drinkbaar water: hoe lang nog? Duurzame grondwaterwinning – een complex probleem
  • Antilichaamproductie in planten
  • Slijmzwammententoonstelling