De Universiteit Gent viert in 2017 haar 200e verjaardag. Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) zendt voor deze gelegenheid academische erfgoedcollecties uit naar vier cultuurhuizen in de stad. Onder de noemer ‘Out of the Box’ brengt het GUM een verhaal over wetenschap in een verrassende context.

Out of the Box

In de Sint-Pietersabdij, Museum Dr. Guislain, Design museum Gent en de Sint-Baafskathedraal treden wetenschappelijke objecten in dialoog met hun nieuwe omgeving. Uitdagende installaties zetten aan tot reflectie over deelaspecten van wetenschap, wetenschapsbeoefening en hun relatie tot cultuur en maatschappij. De bezoeker krijgt de kans om samen met de organisatoren de voorwerpen in deze nieuwe context en vanuit inspirerende, vaak onverwachte, invalshoeken te her-bedenken.

‘Out of the Box’ wil dus niet enkel de academische collecties van het Universiteitsmuseum en de Boekentoren de stad in sturen; het wil vooral de bezoeker aanzetten om zelf ‘out of the box’ te gaan denken.

Op elke gastlocatie en op verschillende culturele plaatsen in de stad springt de ‘Out of the Box’ krant in het oog. De krant biedt naast contextinformatie ook een inhoudelijke leidraad voor de verschillende tentoonstellingen. Neem ze mee als jouw gids langs de vier locaties.

Het GUM werkt samen met vier Gentse culturele instellingen, telkens in dialoog met een co-curator. Co-curator voor het GUM is dr. Marjan Doom.

© Mirjam Devriendt
© Mirjam Devriendt
  • Sint-Pietersabdij
  • Sint-Baafskathedraal
  • Design museum Gent
  • Museum Dr. Guislain

Het GUM biedt geleide rondleidingen aan vanaf november.

‘Out of the Box’ loopt van 7 oktober 2017 t.e.m. 27 maart 2018.

 

Bezoek ook de tentoonstelling Stad en Universiteit. Sinds 1817, een STAMtentoonstelling over de universiteit, de stad en vooral over hoe ze samenleven - gisteren, vandaag en morgen.