De Corsica-North Sea Challenge is een wetenschapswedstrijd voor alle Belgische leerlingen uit het vijfde jaar secundair onderwijs. Met de wedstrijd willen de Universiteit Gent en de Universiteit van Luik (ULg) het secundair onderwijs bij hun tweehonderdste verjaardag betrekken, en de passie voor wetenschap aanwakkeren. De twee beste Vlaamse en Waalse teams winnen een unieke onderzoeksstage in Calvi (Corsica) of Oostende!

 

Duiker op Corsica

 

Winnaars

  • 1e prijs (vijfdaagse onderzoeksstage in Stareso, Corsica): Het Sint-Lievenscollege van Gent en het college Saint Joseph van Chênée
  • 2e prijs (driedaagse onderzoeksstage in het Marien Station Oostende): Het Bernarduscollege van Oudenaarde en het college du Sartay van Embourg

Bekijk het volledige wedstrijdklassement en ontdek de vragen en antwoorden  van de wedstrijd.

Terugblik

Bekijk de fotoreportage en het filmpje van de finale:

Verloop van de wedstrijd

De deelnemende teams ontvangen begin januari 2017 een leesportfolio in het thema van de wedstrijd. Het team dat zich de informatie daarin het best eigen maakt, heeft een streepje voor tijdens de quiz op 11 maart. De helft van de dertig vragen die dag zal nl. in dit thema passen. De andere helft peilt naar algemene kennis over natuurwetenschappen (wiskunde, fysica, chemie, biologie en aardrijkskunde). De twee beste teams van elk landsdeel kapen de hoofdprijzen weg.

Prijzen

  • De eerste prijs is een vijfdaagse onderzoeksstage in het Station de Recherches Sous-marines et Océanographiques (STARESO) nabij Calvi, op Corsica. Deze buitenlandse uitvalsbasis van de Universiteit van Luik is ideaal gelegen voor marien onderzoek. De voedselarme zone rond het station is beschermd als referentiesite voor onderzoek naar de Middellandse Zee, gezien de zeer beperkte verstoring door aanwezigheid van de mens. De leerlingen zullen samen met hun leerkracht, en onder begeleiding van onderzoekers van de UGent en de ULg, verschillende activiteiten ondernemen. Op het programma staan onder meer oceanologie, biologie (microalgen, ...), geologie (erosie, ...), en sterrenkunde. De stage duurt van 23 april 2017 tot 30 april 2017. Voor een voorsmaakje kan je terecht op Facebook voor foto's van een vorige editie (de ULg organiseert de wedstrijd - met enkel het verblijf op Corsica - al enkele jaren).
  • Voor de tweede prijs trekken de winnaars naar het Marien Station Oostende (MSO), waar ze drie dagen mogen meedraaien met mariene biologen van de UGent. Op het programma staan onder meer visserij, hernieuwbare energie en telemetrie. Een dagtocht met het onderzoeksschip Simon Stevin van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) vormt de kers op de taart! Deze stage vindt plaats van 3 mei 2017 tot 5 mei 2017.

Staal ophalen    Experiment Oceanologie    Hernieuwbare energie    Presentatie    Staal ophalen

Praktisch

  • De wedstrijd CNSC 2017 is afgelopen. De finale ging door op 11 maart 2017 in de Université de Liège.
  • Lees het volledige reglement
  • Bekijk de thematische dossiers die de ploegen ontvingen als studiemateriaal.

Contact

Universiteit Gent en inschrijvingen Nederlandstalige leerlingen
Thibaud Mascart, onderzoeksgroep mariene biologie
09/264.85.16

Universiteit van Luik en inschrijvingen Franstalige leerlingen
Julie Louis, Service de Communication
04/366.99.28

Project gerealiseerd met de steun van het Fonds Ernest Solvay, beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Logo Solvay