Naar aanleiding van haar 200e verjaardag wil de UGent mee het debat voeren over haar eigen maatschappelijke rol.

University for You

Grote maatschappelijke uitdagingen - zoals duurzaamheid, diversiteit, 'glocalisering' en werkbaar werk - vragen immers dat de universiteit zichzelf heruitvindt en exploreert hoe wetenschap ten dienste kan staan van de maatschappij en de maatschappij betrokken kan worden in wetenschap.

De UGent weet ondertussen waar ze goed in is, maar stelt zich nu de vraag waar ze goed voor is. Debatteer mee op het University for You (U4U)-event, samen met onder meer Herman Van Rompuy, Eric Swyngedouw, Bea Cantillon, Jan Rotmans, Dirk Geldof en Rik Van Cauwelaert.

University for You vindt plaats in Het Pand, het stadhuis, het provinciehuis en De Krook, met volgende dagindeling:

  • 9u: onthaal
  • 9u30-12u: welkomstwoord en plenaire sessie met resultaten babbelboxbevraging en bespreking van de 4 maatschappelijke thema's door de key note speakers
  • 12u-13u: lunch
  • 13u-16u: break-out-sessies: in 4 groepen wordt gedebatteerd over de rol die de universiteit in de toekomst moet/kan spelen voor elk van de 4 maatschappelijke uitdagingen
  • 16u-18u: plenaire slotsessie met bespreking van de outcomes uit de break-outs en afrondende key note speaker Herman Van Rompuy
  • 18u: afsluitende receptie

Dit evenement wordt uitgewerkt in samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Babbelbox-onderzoek

Om het debat te stofferen worden de resultaten van het ‘babbelbox-onderzoek’ voorgesteld, een bottom-up, gezamenlijk co-creatie proces tussen wetenschappers en burgers.

10 maanden lang reed een ‘babbelbox in een caravan’ de straten in, hield halt, zette de deur open en liet een zo divers mogelijk publiek hun mening geven over de rol van de universiteit in de maatschappij. 

Deze laagdrempelige bevraging in een uitnodigende setting levert betrouwbare en valide data op, robuust, transparant en inclusies. 

Een open dialoog die toelaat de verwachtingen, percepties en prioriteiten die in de samenleving leven te leren kennen.

Praktisch

University for You
21 december 2017
9-18u

Babbelbox