Geografische excursie: Het kanaal 'De Lieve' en het kasteelpark Gruuthuyse in Oostkamp

12-10-2019 van 08:30 tot 19:00
Diverse locaties
Door wie
Vereniging Gentse Geografen (VGG)
yvan.vandewalle@telenet.be
Voeg toe aan mijn agenda

Geografische excursie: Het kanaal De Lieve (van Belzele tot Damme) en het kasteelpark Gruuthuyse in Oostkamp

Dagexcursie op 12 oktober 2019 voor de leden (en hun partners) van de Vereniging van Gentse Geografen (VGG) en alle andere UGent-alumni van de faculteit Wetenschappen

Onder leiding van Dr. Frank Gelaude en Koen Himpe
Organisatie VGG i.s.m. Prof. em. dr. Marc Antrop, Prof.dr. Veerle Van Eetvelde en MSc. Trees Ongena

De dagexcursie bestaat uit twee delen.
Het kanaal De Lieve is 750 jaar geleden in gebruik genomen. Het verbond de Leiehaven in Gent met de Noordzee via Damme. Het is één van de oudste kanalen van Europa, aangelegd door de Gentenaars tussen 1251 en 1269 en droeg zo bij tot de groei van Gent als internationale handelsstad. Het is ook een technologisch hoogstandje voor die tijd en telde bv. elf rabotten (keersluizen met een hefdeur). Tussen Belzele en Damme zijn nog delen van de oorspronkelijke loop bewaard. Nieuwe kanalen zoals het Schipdonkkanaal, de Brugse Vaart en de Leopoldvaart doorbreken het tracé. De kanalen zijn niet alleen belangrijk voor de scheepvaart, maar ook voor de voorziening van het drinkwater en ze vormen een blauw-groen ecologisch netwerk. We kijken naar de relaties tussen het tracé en het fysisch milieu, waterbouwkundige relicten en sporen van de wereldoorlogen.

Het kasteeldomein Gruuthuyse in Oostkamp is al 400 jaar eigendom van de graaf d’Ursel. Bijzondere aandacht gaat naar het kasteelpark en de tuinen, ontworpen in gemengde stijl à la Le Nôtre, tussen 1890 en 1893 door de voorname Franse landschaps- en tuinarchitecten, vader en zoon Duchêne. Zij waren ook verantwoordelijk voor de restauratie van veel vervallen renaissance- en baroktuinen, waaronder Vaux-le-Vicomte (men schat dat ze 600 opdrachten kregen). Het kasteeldomein Gruuthuyse is niet publiek toegankelijk, maar we krijgen een uitzonderlijke rondleiding om redenen die wel duidelijk zullen worden.

Praktisch

• Start: zaterdag 12 oktober 2019 om 8.30u (stipt!) aan het gebouw S8 op de universitaire campus Sterre (parkeergelegenheid is voorzien; inrit langs de hoek van de Galglaan-Krijgslaan)
  • Terug in Gent: rond 19.00u.
  • Inschrijving en deelnameprijs per persoon: voor VGG-leden en hun partners: € 50,00 per persoon (niet VGG-leden en hun partners betalen 55,00 €)
  • Inbegrepen in de deelnameprijs: autocar, drinkgeld bestuurder, middagmaal (één drankje en koffie inbegrepen) en begeleiding. Niet inbegrepen in de deelnameprijs: dranken bij de stopplaatsen.
  • Er zal ook een goed gedocumenteerde excursiegids beschikbaar zijn; prijs 10,00 €.

Om in te schrijven mail je (cf. verder) en schrijf je ten laatste op 4/10/2019 het bedrag over (met of zonder 10,00 € extra voor de excursiegids) op rekeningnummer

BE81 4460 0455 7124 (BIC: KREDBEBB) van de Vereniging van Gentse Geografen, Park ten Hovelaan 58, 9090 Melle met de vermelding ‘excursie 12/10/2019, het aantal personen en (eventueel) excursiegids’.

Bij inschrijving (graag per e-mail, ten laatste op 5/10/2019) ook vermelden: naam/namen van de deelnemende personen, een GSM-nummer voor laatste moment-problemen en het aantal excursiegidsen (de excursiegids wordt uitgedeeld bij het begin van de excursie).

Ook aangepaste kledij en schoeisel niet vergeten.

Het aantal deelnemers is beperkt tot één bus: tijdig inschrijven is dus de boodschap!

Bij een (uitzonderlijk) te klein aantal deelnemers wordt de excursie uitgesteld tot een latere datum, de personen verwittigd (en worden de bedragen teruggestort).

Volgende afspraken dienen gerespecteerd te worden:

• deadline voor de inschrijving per mail of per telefoon en de betaling van deelname: ten laatste op 5 oktober 2019.
• excursiegids: duidelijk vermelden bij inschrijving.
• GSM-nummer: duidelijk vermelden bij inschrijving.
• Voor last minute problemen: Y. Vandewalle : 0495 79 46 51 of T. Ongena: 0497 18 81 53. Yvan Vandewalle (Vz. VGG) yvan.vandewalle@telenet.be en Trees Ongena (Vakgroep Geografie UGent en secr. VGG) op maandag en vrijdag: therese.ongena@ugent.be

Vind meer activiteiten: