Hoe prestigieuze pleitwedstrijd het pad effende voor twee UGent-alumni

(20-03-2020) Dit jaar was de UGent als eerste Vlaamse universiteit de host van de regionale finale van de prestigieuze ELMC pleitwedstrijd. Twee jaar geleden haalden 2 UGent'ers de finale in Luzerne.

Een richting, meerdere wegen

Paulien Van de Velde-Van Rumst en Yasmina El Kaddouri, twee jonge ambitieuze dames, studeerden allebei rechten aan de UGent, maar deden er elk hun eigen ding mee. Bepalend was de regionale ronde van de prestigieuze pleitwedstrijd European Law Moot Court, waarin ze in 2018 beiden de finale bereikten. Het bevestigde voor hen de richting die ze uit wilden in hun carrière.

Jullie kennen elkaar al enkele jaren, van de regionale finale van de ELMC pleitwedstrijd in Luzerne. Wat deden jullie daar?

Paulien: “Na de selectie op schriftelijk argumenteren stootte ons team door naar de mondelinge pleitwedstrijd. Daar nam elk van de 5 een ‘echte’ rol op. Yasmina was de ‘verzoeker’, degene die beweert in haar rechten geschonden te zijn en de zaak start. Ik nam de rol op van ‘advocaat-generaal’, die onpartijdig een opinie formuleert als raadgever van de rechters.”

Een rol die jullie goed lag, zo blijkt. Wat doen jullie momenteel?

Paulien: “Sinds september 2019 doctoreer ik in het Europees recht aan het European University Institute in Firenze. Ik onderzoek hoe burgers en Europese lidstaten de EU ter verantwoording kunnen roepen in het kader van vrijhandelsakkoorden met o.a. Canada. Door de ELMC-wedstrijd ondervond ik dat ik het fijn vind om vanuit een objectief oogpunt te kijken hoe het recht in een bepaalde situatie kan uitgelegd worden.”

Yasmina: “Voor de ELMC-wedstrijd twijfelde ik nog tussen een academische carrière en de balie. Maar pleiten gaf me zoveel adrenaline, afwisseling en uitdaging dat ik erdoor gebeten werd. Ik hou ervan om een argument tot op het bot uit te puren. Het schooljaar voordien had ik al meegedaan aan de Inter-American Human Rights Moot Court Competition. Daar werd ik gespot door Walter Van Steenbrugge, die tijdens de generale repititie in de jury zetlde. Sinds oktober 2018 loop ik bij hem stage als advocaat. Ik heb van kleins af een zeer sterk rechtvaardigheidsgevoel gehad. Ik heb beseft dat mensenrechten op elke rechtstak moeten worden toegepast, ook op het strafrecht.”

Welke skills die jullie toen leerden komen nu nog steeds van pas?

Yasmina: “Door ELMC leerde ik heel goed in een team werken en op elkaar terugvallen. Nu nog is het een ontzettende meerwaarde om een dossier te bespreken met collega’s. Ik kweekte er ook vertrouwen in mijn pleitcapaciteiten: hoe ik iets kan overbrengen, wanneer ik moet doordrijven of gas terugnemen, hoe ik on the spot kan inspelen op wat de rechter zegt.”

Paulien: “Ik denk dat ik uit die ELMC-wedstrijd het meest geleerd heb van mijn hele opleiding. In groep creatief nadenken over recht bijvoorbeeld. Voor mij was het heel nuttig om mijn public speaking skills te oefenen: hoe beheers ik stress en gebruik ik mijn stem het best? Tijdens de wedstrijd werden we daarin gecoacht, daardoor voelde ik me veel comfortabeler in presentaties voor een groep. Nu nog helpt het me om mijn onderzoek voor te stellen en op termijn mee te doen aan conferenties.”

Wat heeft de toekomst nog voor jullie in petto?

Paulien: “De komende 4 jaar werk ik dit doctoraat af. Later zie ik me nog wel lesgeven aan de universiteit combineren met in de praktijk bezig zijn met het EU-beleid.”

Yasmina: “Ik wil van zoveel mogelijk zaken proeven om te ondervinden wat mij het beste ligt, van vlucht- en zedenmisdrijven tot internationale tribunalen rond onrechtmatige detentie en foltering. Ook privé vind ik het belangrijk om de vinger aan de pols te houden en zo veel mogelijk inspraak te hebben. Via Instagramstories op @whatthefactbelgium informeer ik heel toegankelijk en neutraal over actuele kwesties, een soort van 'fact checking' te doen. Zo hoop ik ook daar mijn steentje bij te dragen aan de mensenrechten, door het recht democratischer te maken.”