Vetzuuranalyse

LANUPRO heeft ruime ervaring met de extractie en analyse van lipiden uit een brede groep aan materialen. Op routinematige wijze worden vetzuren geanalyseerd door middel van gaschromatografie, uitgerust met ofwel een capillaire kolom van gesmolten silica (fused silica), oftewel met een stationaire fase.

Afhankelijk van de onderzoeksvraag zijn er verschillende manieren mogelijk voor het scheiden van de vetzuren, zoals het wijzigen van het temperatuurprogramma of het gebruik van contrasterende fasen van de kolom. Alvorens de analyse te beginnen worden de vetzuren altijd eerst gescheiden in verschillende klassen (cholesterolesters, triacylglycerolen, niet-veresterde vetzuren en fosfolipiden).

In ons laboratorium wordt vetzuuranalyse voornamelijk gebruikt om het effect van diervoeding te bepalen. De analyses worden dan voornamelijk uitgevoerd op voedercomponenten, bacterieculturen, verteringsproducten, bloed, melk en vlees. Omwille van de dierlijke component wordt de focus voornamelijk gelegd op de analyse van poly-onverzadigde vetzuren, vertakte vetzuren en C18:1-isomeren.

Ook stalen van andere onderzoeksdomeinen (humane stalen, bodemstalen, etc.) kunnen worden geanalyseerd, gaande van enkelvoudige stalen tot kleine onderzoeksprojecten.