Labo voor toegepaste mycologie

Het labo richt zich op het onderzoek van microbieel bederf met identificatie van de aard en de oorsprong van de bederfveroorzakende flora. Hieraan gekoppeld verricht het laboratorium ook studie naar de diverse mogelijkheden om de houdbaarheid/de conservering en kwaliteit van levensmiddelen via gerichte technologische formulering; natuurlijke antimicrobiële componenten; verpakking (MAP),...) en/of hygiënemaatregelen te verbeteren.

Er is tevens een ruime ervaring in het fenotypisch en genotypisch karakteriseren van bacteriën in het bijzonder van melkzuurbacteriën en probiotische culturen, zoals onderzoek van starter- en probiotische culturen via selectieve uitplating, samenstelling en typering, activiteit en fermentatief karakter, faagonderzoek,...

De in het labo gehanteerde moderne microbiologische analysetechnieken, zoals DEFT (Direct Epifluorescentie Filter Techniek) en flowcytometrie bieden diverse toepassingsmogelijkheden bij de kwalitatieve en kwantitatieve microbiologische beoordeling van levensmiddelen, en gist-, starter- en probiotische culturen.

Onderzoek en expertise

 • Microbiologische analyse van voedselpathogenen en van de bederfveroorzakende microflora in levensmiddelen, in het bijzonder via snelle methoden. Procesbeheersing, omgevingscontrole en lijncontrole in het kader van HACCP en microbiologische hygiëne.
 • Onderzoek naar de samenstelling van de bederfflora in diverse levensmiddelen als koelverse maaltijden, diverse types vleeswaren e.a.
 • Identificatie- en typeringstechnieken van micro-organismen via PCR (rep-PCR, RAPD); PFGE,...
 • Verbetering van de houdbaarheid via natuurlijke antimicrobiële componenten, bacteriocinen, verpakkingcondities, levensmiddelensamenstelling.
 • Kwantitatief en kwalitatief microbiologisch onderzoek via flowcytometrie van starter-, gist- en probiotische culturen (totaal aantal, onderscheid dood-levend-sublethaal beschadigd, activiteit,...)
 • Het onderzoek van melkzuurbacteriën maakte reeds meermaals deel uit van een onderzoeksproject, zoals IWT-HOBU-project 010174 (Microbiologische en technologische aspecten van gefermenteerde zuivelproducten met commerciële probiotische culturen), IWT-HOBU-project 030146 ( De toepassing van flowcytometrie als een snelle microbiële analysetechniek in de levensmiddelenindustrie), IWT-Tetra-project 50098 (Toepassingsmogelijkheden van de Denaturerende Gradiënt Gel Elektroforese (DGGE) techniek met het oog op een efficiënte monitoring van de bacteriële houdbaarheid en veiligheid van levensmiddelen).

Dienstverlening

 • Algemene microbiologie (totaal en bijzondere kiemtellingen, opsporen van index- en hygiëne-groepen, en diverse pathogenen, schimmels), lijn en omgevingsonderzoek, onderzoek van starter en probiotische culturen, onderzoek van reiniging en desinfectie,... Ook in het kader van hygiënemonitoring en HACCP onderzoek. Analyses via conventionele technieken of snellere methoden.
 • Metingen van de evolutie van de gassamenstelling van MAP levensmiddelen en de evolutie van de bacteriële flora.
 • Typeringstechnieken (zoals rep-PCR, RAPD, PFGE), DEFT en flowcytometrie-toepassingen.
 • Opleidingen levensmiddelenhygiëne.

Infrastructuur - apparatuur

 • Conventionele apparatuur voor de microbiologische analysetechnieken van voedselpathogenen en van de bederfveroorzakende microflora in levensmiddelen (klassieke methoden). Apparatuur voor gestandaardiseerde luchtbemonstering en hygiënebemonstering.
 • PCR apparatuur met toebehoren voor snelle detectie op moleculair genetische wijze van micro-organismen.
 • Flowcytometer: Bactiflow blauwe laserdiode 488 nm 20 mW, 5 parameters (forward en side scatter, FL1, FL2 en FL3)
 • Epifluorescentie researchmicroscoop: epifluorescentie, fase contrast, klaar en donker veldmicroscopie uitgerust met digitaal fototoestel en beeldanalysesoftware
 • ELISA washer en reader voor immunologische bepalingen
 • Apparatuur voor identificatie- en typering van micro-organismen: via PCR-toestel (rep-PCR, RAPD) of via PFGE-toestel met toebehoren
 • Camera en beeldverwerkingsapparatuur en software voor gels, ...
 • Verpakkingsapparaat met gasmenger voor de verpakking van levensmiddelen onder beschermende atmosfeer (MAP modified atmosphere packaging met verschillende gassamenstellingen)

Contactinformatie

Prof. dr. ir. Mia Eeckhout
Mia.Eeckhout@Ugent.be

Prof. dr. ir. Frank Devlieghere
Frank.Devlieghere@UGent.be

lic. Tony Ruyssen , werkleider, laboverantwoordelijke
Tony.Ruyssen@Ugent.be