Webinar: COS-moleculen: biotechnologie in de strijd tegen antibioticaresistentie

Studenten , Bedrijven , Medewerkers , Alumni
18-01-2022 van 19:30 tot 20:30
Door wie
ABIG Alumni Bio-ingenieurswetenschappen Gent
chiara.guidi@ugent.be

Hoe verzekeren we dat landbouwdieren gezond blijven zonder extra hulp van antibiotica zodat iedereen in 2050 op een duurzame manier van voldoende voedsel kan genieten? Het antwoord op deze vraag zou wel eens bij COS-moleculen. In deze online lezing vertelt Chiara Guidi er alles over.

Door de opkomst van microbiële resistentie tegen onze algemeen gebruikte antibiotica zouden tegen 2050 jaarlijks 10 miljoen mensenlevens op het spel staan. Een groot percentage van deze antibioticaresistentie wordt veroorzaakt door het overvloedige gebruik van antibiotica in veevoeder, om de goede gezondheid van landbouwdieren te verzekeren.

In de strijd tegen verdere verspreiding van menselijke antibioticaresistentie zijn veevoederbedrijven en onderzoekers daarom volop op zoek naar alternatieven voor dierlijke antibiotica: een extra uitdaging voor de toenemende wereldpopulatie. Tegen 2050 zal de wereldpopulatie, met ongeveer 10 miljard mensen die een zekere levensstandaard verwachten, de vraag naar dierlijke producten met 57% doen toenemen.

De centrale vraag in dit onderzoek is hoe we zullen verzekeren dat landbouwdieren gezond blijven zonder extra hulp van antibiotica, zodat iedereen in 2050 op een duurzame manier van voldoende voedsel kan genieten.

Het antwoord zou wel eens bij COS-moleculen, ofwel chito-oligosacharidenmoleculen, kunnen liggen. Deze moleculen werken volgens het sleutel-slotprincipe waarbij hun typische structuur als een sleutel op het unieke slot van specifieke eiwitten bij planten, mensen of dieren fungeren. Hierdoor zouden COS-moleculen bepaalde reacties op gang brengen.

In dit onderzoek werden met hulp van micro-organismen COS-moleculen aangemaakt: met simpele grondstoffen als water en suiker zorgen kleine, efficiënte celfabriekjes voor de aanmaak van grote hoeveelheden van dergelijke moleculen. Hoog tijd dus om de stap te zetten naar economische valorisatie van deze proefneming!