Causerie: 'Het Zwin - Tuin van Eden en vechten tegen de bierkaai'

Door wie
UGent-Crelanleerstoel voor agro-innovatie
info.crelanleerstoel@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Causerie met Jan Trachet, Philippe De Smedt, Hans Verbeeck en Lander Baeten.

De faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent bestaat 100 jaar, maar ons onderzoek is meer dan actueel.

Tijdens een gezellige avond laten onze beste vertellers jullie kennismaken met de nieuwste technologieën en maatschappelijke vraagstukken zoals de waarde van unieke stukken natuur die tevens een buffer vormen tegen de oprukkende Noordzee.

• Archeoloog Jan Trachet leidt ons doorheen de Zwinstreek via een 16de-eeuwse kaart met verdwenen voorhavens en verdonkerde wegen. Deze oase van rust heeft echter een van de rijkste landschapsgeschiedenissen van West-Europa.
  • Philippe De Smedt laat met zijn bodemscanners zien wat de oppervlakte verbergt.
  • Hans Verbeeck geeft een idee over de klimatologische veranderingen.
  • Lander Baeten neemt ons mee in de discussies over herstelecologie en nieuwe ecosystemen.

Na de babbel volgt een hapje en een drankje met collega's en alumni.

Over de sprekers

Jan Trachet is een archeoloog die actief is als post-doc aan de Universiteit Gent. Zijn onderzoek focust op het laatmiddeleeuwse havenlandschap rondom Brugge. Met behulp van oude kaarten, grondradars, drones, bovengeploegd aardewerk en mollen brengt hij een verdwenen landschap van kanalen, dijken en havens opnieuw in kaart.

Philippe De Smedt is als onderzoeksprofessor geïnteresseerd in de interactie tussen mens en omgeving doorheen de tijd. Met bodemonderzoek en moderne karteringsmethoden als gemene deler bestudeert hij de evolutie van archeologische landschappen en de invloeden van modern landgebruik.

Hans Verbeeck is onderzoeksprofessor aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. Zijn onderzoeksgroep binnen de vakgroep Omgeving bestudeert vegetatiedynamiek en de koolstof- en watercyclus van terrestrische ecosystemen. Hij gebruikt simulatiemodellen om de respons van vegetatie op een veranderend klimaat te kwantificeren.

Lander Baeten is onderzoeksprofessor en geïnteresseerd in de oorzaken en gevolgen van de huidige biodiversiteitscrisis. Hij bestudeert de spelregels die bepalen hoe ecologische samenlevingen eruitzien en functioneren. Die inzichten onderbouwen concreet biodiversiteitsbeheer en ecologische herstelprojecten.

Vind meer activiteiten: