Lezing: 'Dendrochronomics helpen boomgroei ontrafelen'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Journalisten, Bedrijven
Wanneer
10-05-2017 van 16:00 tot 17:00
Waar
Lokaal E1.012 (Blok E), Campus Coupure, Coupure Links 653, Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Prof. dr. ir. Jan Van den Bulcke
Contact
jan.vandenbulcke@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Inaugurele les Jan Van den Bulcke ugent fbw

 Op woensdag 10 mei geeft prof. dr. ir. Jan Van den Bulcke zijn inaugurele les:

Dendrochronomics helpen boomgroei ontrafelen

Korte inhoud

Bossen bieden sinds mensenheugenis een veelheid aan zogenaamde ecosysteemdiensten. Ze spelen een rol als fijnstof-filter, zijn leveranciers van zuurstof en, uiteraard, voorzien ons van hout. Dat laatste aspect is niet alleen een historisch gegeven, maar neemt aan belang toe gezien het stijgend gebruik van hout en afgeleide materialen in o.a. de bouwsector. Het potentieel duurzame en inherent hernieuwbare karakter van deze grondstof is een uitzonderlijke troef, maar een stijgende bevolkingsdruk, afname in bosareaal en een duidelijke impact van klimaatverandering, vormen grote uitdagingen voor een duurzame houtproductie.

Met behulp van dendrochronomics kunnen we de link maken tussen onderzoek op grote schaal (denk o.a. aan satellietdata) en aanwasonderzoek op individueel boomniveau. Op die manier kan de brug gebouwd worden tussen disciplines met verschillende ruimtelijke en temporele niveaus.

Dit kan door gebruik te maken van niet-invasieve, beeldvormende technieken zoals X-stralen tomografie, infrarood scanning en optische beeldvorming, waarmee we een gedetailleerd beeld proberen te krijgen van houtaanwas, onder meer door de kennis die besloten ligt in de jaarringen te ontsluiten. Deze data zijn van belang om de impact van zowel antropogene als natuurlijke factoren te kunnen inschatten.

Deze factoren hebben een directe invloed op de kwaliteit van het materiaal, wat ons brengt bij het onderzoeksdomein van de materiaaleigenschappen en tot nieuwe toepassingen kan leiden.

Inschrijven

Gelieve hier in te schrijven voor 5 mei.

Vind meer activiteiten: