Lezing: Ruimtelijk expliciete modellering: ‘het leven zoals het is’

Door wie
Jan Baetens
jan.baetens@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Op vrijdag 20 april organiseert prof. dr. ir. Jan Baetens zijn inaugurele les:

Ruimtelijk expliciete modellering: 'het leven zoals het is'

Korte inhoud

Zonder het goed en wel te beseffen komt elkeen van ons dagelijks meerdere malen in contact met wiskundige modellen. Zo is het weerbericht gebaseerd op de resultaten bekomen met weermodellen, geven verkeersmodellen ons een idee over hoeveel langer we ergens naartoe onderweg zullen zijn en ligt bijvoorbeeld een hydrologisch model aan de basis van de Vlaamse Overstromingsvoorspeller die ons op voorhand weet te vertellen of er ons natte voeten te wachten staan of niet.
Daarnaast zijn er tal van modellen waarmee men de dynamiek van groepen dieren en/of planten kan beschrijven om zo bijvoorbeeld een inschatting te maken van hoe snel een invasieve soort zich verspreidt. Veelal zijn zulke modellen gebaseerd op de gemiddelde eigenschappen van een regio of een groep dieren of planten zodat de onderliggende modelvergelijkingen nog met gevestigde technieken kunnen geanalyseerd worden.
Dit voordeel komt natuurlijk tegen een prijs. Zo verliest men inzicht in de eigenschappen van individuele planten of dieren die niettemin een doorslaggevende rol kunnen spelen voor de dynamiek van de volledige groep. Evenmin kunnen deze modellen overweg met het feit dat bepaalde biologische interacties pas plaats kunnen grijpen wanneer de juiste individuen op de juiste plaats op het juiste tijdstip aanwezig zijn en wordt het al helemaal moeilijk om rekening te houden met het feit dat organismen zich aanpassen aan een veranderende leefomgeving.
Ruimtelijk expliciete modellen bieden daar evenwel een uitweg vermits zij de eigenschappen van alle individuen afzonderlijk doorheen tijd en ruimte opvolgen. Op die manier maken zij het bijna mogelijk het leven te modelleren zoals het werkelijk is. Tijdens deze les zullen de mogelijkheden van en opportuniteiten voor zulke modellen worden toegelicht na eerst kort te hebben stilgestaan bij het hoe en waarom van wiskundige modellen.

Gelieve hier in te schrijven voor 16 april.

Vind meer activiteiten: