Lezing: 'Antivirulentie therapie: een nieuwe strategie om bacteriële infecties te bestrijden'

Voor wie
Medewerkers, Alumni
Wanneer
04-05-2018 van 16:00 tot 17:00
Waar
Lokaal E1.015, gebouw E, Campus Coupure, Coupure Links 653, Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Tom Defoirdt
Contact
tom.defoirdt@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Op vrijdag 4 mei geeft prof. dr. ir. Tom Defoirdt zijn inaugurele les:

Antivirulentie therapie: een nieuwe strategie om bacteriële infecties te bestrijden

Korte inhoud

Antibiotica zijn nog steeds onmisbaar voor de behandeling van bacteriële infecties, zowel in de humane geneeskunde als in de diergeneeskunde. Bacteriële ziekteverwekkers hebben momenteel echter resistentie ontwikkeld tegen alle gebruikte antibiotica, waardoor deze middelen hun kracht verliezen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn antibioticumresistente infecties op dit moment wereldwijd de tweede doodsoorzaak, en men voorspelt dat de situatie nog een stuk kritischer wordt als er niet snel gepaste maatregelen worden getroffen. De voornaamste reden waarom antibioticumresistentie zich zo razendsnel verspreidt (gewoonlijk al binnen een paar jaar na ingebruikname) is dat ze een zeer hoge selectieve druk veroorzaken: bij een behandeling met antibiotica overleven resistente bacteriën en worden ze bovendien verlost van de concurrentie door gevoelige bacteriën. Om deze dynamiek te doorbreken, is er nood aan een nieuwe aanpak.

De strategie die ik tijdens deze les naar voor zal schuiven, heet antivirulentie therapie. Hierbij stelt men zich niet tot doel om bacteriën af te doden, maar wel om de mechanismen die ziekteverwekkers nodig hebben om hun gastheer te infecteren, te blokkeren. Daardoor zal de ziekteverwekker zijn gastheer niet kunnen infecteren. Aangezien men niet gaat afdoden en dus een mildere selectieve druk uitoefent en bovendien de neutrale en goedaardige bacteriën ongemoeid laat, zal resistentie zich minder snel verspreiden dan in het geval van middelen die bacteriën afdoden, zoals antibiotica.

Om dergelijke bestrijdingsmiddelen (virulentie inhibitoren of antivirulentia) te ontwikkelen is een grondige kennis nodig van infectiemechanismen (die dan als doelwit kunnen gebruikt worden voor de ontwikkeling van geneesmiddelen). Ik zal een aantal van die mechanismen bespreken, met nadruk op signaal- en detectiemechanismen, waarbij bacteriën hun activiteit afstemmen op de detectie van signaalmoleculen of van componenten die door de gastheer geproduceerd worden. Ik zal daarbij ook een aantal voorbeelden geven van hoe we op dergelijke mechanismen kunnen inwerken en er zo voor zorgen dat de ziekteverwekkers hun gastheer niet meer kunnen infecteren.

Inschrijven

Gelieve hier in te schrijven voor 30 april 2018.

 

Vind meer activiteiten: