Lezing: 'Spenen van biggen: op natuurlijke wijze of artificieel? '

Door wie
Prof. dr. ir. Joris Michiels
joris.michiels@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Inaugurele les joris michiels fbw ugent

Op vrijdag 5 mei geeft prof. dr. ir. Joris Michiels zijn inaugurele les:

Spenen van biggen: op natuurlijke wijze of artificieel?

Korte inhoud

In een natuurlijke habitat worden jonge biggen steeds minder afhankelijk van de zeug, en is er een geleidelijke overgang van enkel moedermelk naar voedingsmiddelen uit de omgeving. De big is volledig gespeend op een leeftijd tussen 12 tot 18 weken. Het darmepitheel vertoont een parallelle maturatie zodat de verschillende voedingsbronnen efficiënt verteerd worden. De intrinsieke moleculaire mechanismen die dit aansturen zijn beschreven voor knaagdieren, maar weinig begrepen bij het varken temeer deze gedeeltelijk soort specifiek lijken.

Omwille van economische en technische factoren worden in de commerciële varkensproductie biggen op jonge leeftijd, tussen 3 en 4 weken, en abrupt gespeend. Verschillende stressoren zoals verwijdering van de zeug, mengen met biggen van andere tomen en plotse verandering van voeding culmineren. De voederopname en groei dalen sterk, het gastro-intestinaal stelsel is onvoldoende aangepast en de actieve immuniteit is beperkt, wat leidt tot verteringsstoornissen, veelal geassocieerd met proliferatie van pathogenen. Als gevolg worden grote hoeveelheden antibiotica en supra-nutritionele dosissen Zn en Cu aangewend.

Deze les gaat verder in op enkele duurzame oplossingen voor deze speenproblematiek. Integratie van kennis van het natuurlijke speenproces in een commerciële setting kan biggen veerkrachtiger maken. Dit wordt geïllustreerd met recente bevindingen van de multi-suckling techniek. Optimalisatie van het voeder voor het jonge dier, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor additieven/bioactieve stoffen, is een tweede pijler. Ontwikkelingen in het gebruik van antimicrobiële essentiële oliën, middellange keten vetzuren en fermenteerbare oligosachariden worden toegelicht. Nieuwe inzichten in de veranderingen in het darmepitheel van de gespeende big, zoals de rol van glutathion en redox-regulatie geven bijkomende opportuniteiten voor interventie.

Gelieve hier in te schrijven voor 2 mei 2017.

Vind meer activiteiten: