Seminarie: Urine: bron van water en nutriënten op Mars ?

Voor wie
Alumni , Medewerkers
Wanneer
19-01-2021 van 19:30 tot 21:00
Waar
Online
Voertaal
Nederlands
Door wie
Katrien Van Impe
Contact
Katrien.VanImpe@ugent.be
Website
https://lnkd.in/efk-Ge8

Bemande ruimtemissies worden momenteel regelmatig bevoorraad met water en voedsel vanop aarde. Voor lange en verre bemande ruimtereizen, bijvoorbeeld een reis naar Mars of een bewoonde basis op de Maan of Mars, is dit niet langer mogelijk door de grote afstand en kost. Deze ruimtemissies zijn daarom afhankelijk van een zelfvoorzienend life support-systeem om zuurstof, water en voedsel te produceren en afvalstromen te verwerken. Urine is één van deze afvalstromen en een belangrijke bron van water en nutriënten (stikstof, fosfor en kalium), die als meststoffen voor planten en microalgen kunnen dienen. 

Het apart collecteren en recycleren van urine is niet alleen essentieel voor lange en verre ruimtemissies, het kan ook bijdragen tot een duurzame toekomst op aarde door het sluiten en/of inkorten van de nutriëntencycli, die een belangrijke rol spelen in onze voedselvoorziening, maar die momenteel sterk verstoord worden door het intensieve gebruik van synthetische meststoffen. 

Om de waardevolle grondstoffen te recupereren, moet urine eerst gestabiliseerd worden. Dit kan met een combinatie van biologische en fysico-chemische technologieën. Dit zal verder toegelicht worden tijdens deze lezing.