Science@fbw webinar: Oververpakking en Onderverpakking van levensmiddelen: zoeken naar een evenwicht

Alumni , Medewerkers , Bedrijven
23-03-2021 van 19:30 tot 21:30
webinar
Door wie
Katrien Van Impe
katrien.vanimpe@ugent.be
Website
Voeg toe aan mijn agenda

ir. Maarten Baele vertelt ons in deze nieuwe Science@FBW alles over verpakkingen en de dunne lijn tussen oververpakking en onderverpakking van levensmiddelen.  Inschrijven hiervoor kan via:

Korte inhoud:

Het belang van een weloverwogen keuze van samenstelling en dikte van verpakkingsmateriaal op de houdbaarheid van diverse voedingswaren wordt geïllustreerd aan de hand van verschillende concrete case studies. De overkoepelende onderzoekstopic is de balans tussen over- en onderverpakking: kan een meer performant verpakkingssysteem de houdbaarheid van een verpakt voedselproduct verlengen (wat impliceert dat het product momenteel onderverpakt is)? Of kan een minder performant verpakkingssysteem verkozen worden  met behoud van de huidige houdbaarheid, wat impliceert dat het product momenteel oververpakt is? In dit onderzoek is de barrière die voorzien wordt door de verpakking het sleutelwoord. Één deel van het onderzoek behandelt de barrière van verpakkingen tegen permeatie van gassen, vocht en licht, en de impact daarvan op de kort, middellang en lang houdbare levensmiddelen. Een tweede deel behandelt het effect van de samenstelling van zogenoemde functionele barrières enerzijds en levensmiddelen anderzijds op de migratie van schadelijke substanties naar de verpakte voeding. Samenvattend kan door het balanceren van oververpakking (wat leidt tot overbodig verpakkingsafval) en onderverpakking (wat leidt tot voedselverspilling, aangezien de verpakte voeding onvoldoende beschermd is tegen bederf), de milieu-impact van een voedselverpakkingssysteem geminimaliseerd worden.

Wie is Maarten?

Maarten Baele

Maarten Baele studeerde in 2015 af als Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen (Levensmiddelenwetenschappen en -technologie) aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. Daarna werkte hij voor het onderzoeksproject OPTIBARRIER als onderzoeker en Doctoraatstudent, onder leiding van Prof . dr. ir Peter Ragaert, Prof. dr. ir Frank Devlieghere en Prof. dr. ir Bruno De Meulenaer. Het project werd gefinancierd door VLAIO, en was het resultaat van een samenwerking van onderzoeksgroepen LFMFP (UGent), nutriFOODchem (UGent), CPMT (UGent), LLT (KU Leuven), IBE-BVI, PTC (UHasselt), en een brede groep belanghebbenden uit de sector. Tijdens zijn 4-jarige carrière aan de Universiteit Gent heeft hij meerdere internationale wetenschappelijke conferenties bijgewoond, gepresenteerd en gepubliceerd in en ingediend bij internationale peer-reviewed tijdschriften. Momenteel is hij actief als verpakkingstechnoloog bij Vandemoortele.