Science@FBW: lezing - Expeditie Antarctica: chasing the clouds!

Medewerkers , Alumni , Studenten
18-05-2021 van 19:30 tot 20:30
Door wie
ABIG
alumnifbw@ugent.be
Website
Voeg toe aan mijn agenda

In de derde Science@FBW vertelt Preben Van Overmeiren over zijn onderzoek: de bemonstering en analyse van organische componenten in de lucht op Antarctica die vaak in sub-spoor concentraties aanwezig zijn. Hij nam deel aan 3 onderzoeksexpedities naar het Prinses Elisabethstation en ontwikkelde verschillende innovatieve analytische technieken.

Preben Van Overmeiren verzamelde monsters in Antarctica om meer te weten te komen over wolken, neerslag en atmosferische circulatie op het zuidelijk halfrond.

Korte Inhoud

De atmosfeer is een zeer complex geheel en speelt een belangrijke rol speelt in de verschillende biogeochemische cycli. Hierdoor heeft de samenstelling van de atmosfeer zowel een belangrijke rol op lokaal niveau als een directe en indirecte invloed op het globale klimaat. Antarctica wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een zeer sterke polaire vortex, een cirkelende luchtstroming rond het continent die ervoor zorgt dat het geïsoleerd blijft van luchtstromen van buitenaf. De voorbije jaren werd er aangetoond dat er toch meer emissies van andere gebieden op het zuidelijke halfrond de Antarctische atmosfeer kunnen binnendringen dan aanvankelijk gedacht. Het onderzoek situeert zich in de ruime omgeving rond het Prinses Elisabethstation, gelegen in de grootste ijswoestijn ter wereld, in Oost-Antarctica. De ligging van het station, net nog binnen de invloed van kustelijke weerregimes maar binnenlands genoeg om de geïsoleerde luchtmassa’s te bemonsteren, bleek ideaal te zijn om te bestuderen hoe en welke componenten het continent bereiken. Tijdens het atmosferisch transport van enkele dagen tot weken van de bron naar Antarctica ondergaan de stoffen verschillende chemische transformaties, daarom werd er gekozen om naar een breed bereik van organische stoffen te kijken, van zeer vluchtige in de gasfase tot deze geadsorbeerd op partikels. Door op een traject van de kust tot het binnenland en op verschillende tijdstippen te meten wordt er getracht inzicht te krijgen in de atmosfeerchemische processen die Antarctica kenmerken.

Inschrijven kan via: Chasing the clouds

Wie is Preben?

Preben Van Overmeiren starte in 2018 als onderzoeker en doctoraatstudent in de EnVOC onderzoeksgroep van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent. Hier werkt hij op het CHASE en CLIMB project onder leiding van prof. dr. ir. Christophe Walgraeve, prof. dr. ir. Kristof Demeestere en em. prof. dr. ir. Herman Van Langenhove gefinancieerd door BELSPO. De 2 projecten zijn een interdisciplinaire samenwerking tussen het KMI, ULB, VUB, KULeuven en UGent en proberen een beter begrip van de processen in en rond de Antarctische atmosfeer te bekomen. Preben legt zich toe op de bemonstering en analyse van organische componenten in de lucht op Antarctica die vaak in sub-spoor concentraties aanwezig zijn. Hij nam deel aan 3 onderzoeksexpedities naar het Prinses Elisabethstation en ontwikkelde verschillende innovatieve analytische technieken. De resultaten hiervan zullen het komende jaar verschijnen wetenschappelijke publicaties en in zijn doctoraatsthesis die in het voorjaar van 2022 verwacht wordt.

Inschrijven kan via: Chasing the clouds