100 in 2020

Practicum aan de Rijkslandbouwhogeschool
© Universiteitsarchief Gent (vergrote weergave)

Practicum aan de Rijkslandbouwhogeschool © Universiteitsarchief Gent

(06-01-2020) In 2020 vieren we als faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent onze 100ste verjaardag. Ontdek onze geschiedenis en onze plannen dit jaar!

1920: Landbouwhoogeschool van den Staat

In 1920 startte het eerste academiejaar aan de 'Landbouwhoogeschool', in 1919 opgericht door de eerste rector, Cyriel Van Damme. De lessen werden (voor het eerst na de oorlog) gegeven in het Nederlands.

De Franstalige tegenhanger voor de Vlaamse Landbouwhogeschool bevond zich in Gembloux, nu bekend als Gembloux Agro-Bio Tech, een faculteit binnen de universiteit van Luik.

1969: faculteit binnen de UGent

De landbouwhogescholen van Gent en van Gembloux probeerden zich als universiteitsfaculteit te laten erkennen. Bij een wet uit 1965 mochten ze zich aansluiten bij respectievelijk de Universiteit van Gent en de Universiteit van Luik. De Landbouwhogeschool wijzigde haar naam toen in Rijksfaculteit der Landbouwwetenschappen.

Pas na een Koninklijk Besluit van 1969 werd ze officieel opgenomen als negende faculteit binnen de Rijksuniversiteit Gent.

De faculteit in 2020

Feestbier

Coupure blond

Om onze 100ste verjaardag in stijl te vieren, hebben we een heus feestbier gebrouwen: Coupure Blond.

Het is een blond bovengistingsbier op basis van een alternatieve graansoort, met nagisting op fles.

Te proeven tijdens alle FBW100-festiviteiten!

Jubileumboek

In dit jubileumboek blikken we terug op 100 jaar onderwijs en onderzoek naar de technologie voor de levende materie en haar omgeving.

Maar we kijken ook vooruit. Onze jongste professoren durven te dromen en beschrijven hoe hun vakgebied er binnen 30 jaar zal uitzien.

We presenteren dit boek op ons verjaardagsfeest op 2 oktober 2020.

Festiviteiten

Dit staat alvast onze planning tijdens ons eeuwfeestjaar:

• 6 januari 2020: lancering van het eeuwfeestjaar
  • 20 maart 2020: eredoctoraat aan Dave Goulson
  • 1 - 3 juni 2020: Erasmus Coordinators Meeting
  • 3 - 5 juni 2020: IROICA Annual Conference
  • 13 juni 2020: alumnidag 'Back to the faculty'
  • 2 juli 2020: personeelsfeest
  • 2 oktober 2020: verjaardagsfeest
Updates en details per activiteit?

#fbw100 #growwithus