Drie FBW-onderzoekers vertellen hun doctoraat in drie minuten

(01-09-2021) Benjamin Claessens, Hans Gerstmans en Jonas Vandicke zijn geselecteerd voor de Vlaamse PhD Cup. Via die wedstrijd delen ze hun doctoraatsonderzoek met de wereld.

De onderzoekers krijgen 3 minuten de tijd om hun jarenlange onderzoek zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen aan het brede publiek.

Benjamin Claessens

© Kevin Faingnaert

"Industriële chemie staat vaak in een slecht daglicht. Ik wil tonen dat er ook een positief verhaal is rond de productie van chemicaliën uit hernieuwbare bronnen."

Heel wat voorwerpen die we elke dag gebruiken zijn gemaakt uit kunststoffen. De basis van die kunststoffen zijn zogenaamde 'platformchemicaliën', die op hun beurt geproduceerd worden met vervuilende fossiele brandstoffen.

Op zich is het ook mogelijk om zulke chemicaliën te produceren uit hernieuwbare bronnen, zoals landbouwafval. Alleen is het een hele uitdaging om die chemicaliën vervolgens zuiver te krijgen voor gebruik.

In zijn doctoraat bestudeerde Benjamin het gebruik van nanoporeuze sponsen om chemicaliën uit hernieuwbare bronnen (specifiek bio-butanol) efficiënt te zuiveren.

"Hierbij onderzochten we zowel de materialen zelf, hun fundamentele chemische eigenschappen, maar bootsten we ook de industriële zuivering na op laboschaal. We konden een aantal nieuwe materialen identificeren die extreem goed werken voor dit zuiveringsproces."

Meer over Benjamin

Hans Gerstmans

© Kevin Faingnaert

"Er is nood aan nieuwe soorten antibiotica, om zo te voorkomen dat antibioticaresistentie de volgende pandemie wordt"

Hans deed onderzoek naar 'enzybiotica', een mogelijk alternatief voor antibiotica.

Enzybiotica zijn gebaseerd op antibacteriële enzymen en zijn opgebouwd uit verschillende, uitwisselbare modules. Door de modules van verschillende enzybiotica te combineren, ontstaan er nieuwe, interessante varianten met andere eigenschappen.

"Dit proces was tot voor kort zeer moeilijk en tijdrovend. In mijn doctoraat heb ik technieken ontwikkeld waardoor we snel en eenvoudig de modules kunnen uitwisselen en nieuwe varianten kunnen testen."

Lees verder over Hans

Jonas Vandicke

© Kevin Faingnaert

"Door de klimaatverandering vinden we steeds vaker exotische schimmels op onze landbouwvelden terug"

Melkkoeien eten dagelijks kilo’s en kilo’s maïs op, die vaak al een tijdje opgeslagen ligt op het erf. Daar kunnen mycotoxines, giftige stoffen geproduceerd door schimmels, in voorkomen. Door het opeten van deze beschimmelde maïs kunnen koeien ernstig ziek worden.

"Ik ging gedurende 3 jaar langs bij 100 melkveehouders om er stalen te nemen van hun maïs. Daaruit bleek dat mycotoxines in vrijwel elk maïsveld in Vlaanderen voorkomen. Bovendien vinden we, naast de schimmels die we in onze regio gewend zijn, ook steeds vaker exotische schimmels terug, die naar het noorden migreren door klimaatverandering."

Ontdek het onderzoek van Jonas

En nu?

De drie bio-ingenieurs krijgen samen met de andere 13 geselecteerde onderzoekers een vierdaagse mediatraining om hun onderzoek zo begrijpelijk mogelijk uit de doeken te doen.

Op 11 oktober volgt de ontknoping: dan nemen de beste onderzoekers het live tegen elkaar op in de Gentse Handelsbeurs. De winnaar sleept een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro in de wacht en mag een videocollege geven bij de Universiteit van Vlaanderen.

www.phdcup.be