Bloemetjes, bijtjes en boomringen op Nerdlandfestival

(17-05-2022) Van 3 tot 5 juni slaat Nerdland Festival de tenten op in Puyenbroeck, Wachtebeke voor drie dagen vol wetenschap, muziek en gezelligheid. En ook wij doen mee!

Nerdland Festival brengt wetenschap... op een festival. Met circustenten, veel sfeer en gigantisch veel wetenschap. Van de pot gerukt, maar dan op een wetenschappelijk verantwoorde manier.

Je vindt er ook onze onderzoekers, met een heleboel unieke activiteiten over bijen en boomringen. 

De bloemetjes en de bijtjes

Honingbijen maken heerlijke honing, dat weet iedereen. Maar er zijn nog heel wat andere bijen te ontdekken. Wormkruidbijen bijvoorbeeld, die het liefst van al smullen van boerenwormkruid.

Net zoals wij soms geen spruitjes of witloof lusten, kunnen bijen ook kieskeurige eters zijn. Kom aan de hand van enkele spellen te weten hoe ingenieus het bijendieet in elkaar zit, en waarom elke bij belangrijk is voor het beschermen van de natuur en biodiversiteit. Ook krijg je de kans om deze pluizige beestjes in het echt te zien én te aaien!

Bomen boren is niet boring

We gaan met het jaarringpatroon van levende en dode bomen terug in de tijd, op zoek naar klimaatsignalen en gebeurtenissen in het verleden.

De jaarringen van een boom laten toe om gebeurtenissen in het verleden exact te dateren en extreme weersomstandigheden op te sporen. Bomen stemmen hun groei immers af op lange droogteperiodes, snoei of een insectenplaag. Met een aanwasboor nemen we samen boorkernen uit de stam van enkele levende bomen op Domein Puyenbroeck en proberen we in de groeiringen die jaren eruit te halen waar extreme weersomstandigheden de aangroei van nieuw hout sterk hebben beïnvloed.

Meer info