Reststroom van gereinigde stallucht is inzetbaar als kunstmeststof

© Inagro (vergrote weergave)

© Inagro

(09-03-2021) Onderzoekers van de UGent hebben met nutriëntenplatform Nutricycle Vlaanderen een brochure gemaakt voor landbouwers, over hoe ze ammoniumsulfaat kunnen inzetten als meststof.

Ammoniumsulfaat ontstaat wanneer ammoniak uit de lucht wordt gezuiverd met zwavelzuur via een chemische luchtwasser, in bijvoorbeeld stallen. Zo wordt het een waardevolle stikstof- en zwavelmeststof die bovendien als kunstmest is erkend.

Onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent onder leiding van professor Erik Meers stelden vast dat het ammoniumsulfaat uit chemische luchtwassers onvoldoende zijn weg vindt als minerale meststof.

Daarom werkten ze samen met het nutriëntenplatform Nutricycle Vlaanderen een brochure uit om praktische informatie te bundelen over het gebruik van ammoniumsulfaat.

“In de brochure vinden landbouwers alle praktische info over de eigenschappen, toepassingsvoorwaarden, wetgeving en gebruikskosten van ammoniumsulfaat”, licht professor Erik Meers toe. “Getuigenissen van landbouwers illustreren verschillende praktijkvoorbeelden. Zo biedt de brochure een duidelijk overzicht over de toepassing van ammoniumsulfaat in de praktijk.”

De brochure bevat ook links naar een rekentool en een interactieve kaart met aanbieders van ammoniumsulfaat, ontwikkeld door het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking vzw.

Bekijk hier de brochure Ammoniumsulfaat

Erkende kunstmeststof

Ammoniumsulfaat is niet alleen een reststroom die gevaloriseerd wordt, het is ook een erkende kunstmeststof.

“Dat betekent dat ammoniumsulfaat bovenop de 170 kg N/ha uit dierlijke mest toegediend kan worden”, gaat professor Meers verder. “Hierdoor kan het gebruikt worden als waardevolle aanvulling op de basisbemesting.”

Nutricycle Vlaanderen

Nutricycle Vlaanderen is een nutriëntenplatform dat werd opgericht aan de UGent met financiële steun van de Vlaamse Regering.

Het platform moet onderzoek en ontwikkeling naar technologie voor nutriëntenrecuperatie te versnellen in het kader van de circulaire economie. Het operationele team van Nutricycle Vlaanderen bestaat uit medewerkers van de UGent met een zeer nauwe samenwerking met het West-Vlaamse land- en tuinbouwagentschap Inagro.

Prof. Erik Meers
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent