200 buitenlandse studenten starten aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent

(03-09-2018) Op 5 september starten 127 studenten uit veertig verschillende landen – voornamelijk landen in ontwikkeling – hun masterstudies aan het International Training Centre (ITC) van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent.

Later deze maand worden ze vervoegd door een 80-tal uitwisselingsstudenten van over de hele wereld. “Studenten opleiden is nog steeds een van de meest waardevolle, duurzame en sociaal gedragen manier om aan ontwikkelingssamenwerking te doen “, stelt Wim Hoste, uitvoerend directeur van het ITC.

Duizenden jonge mensen zoeken een weg naar onze contreien, hopend op een beter leven in Europa. “Dat is geen duurzame oplossing, niet op de korte en niet op de lange termijn,’ stelt Wim Hoste, uitvoerend directeur van het ITC.

“Een veel betere oplossing is te investeren in jonge mensen, en op die manier in de ontwikkeling van hun thuisland, in dit geval via een Belgisch topproduct: ons hoogkwalitatief onderwijs,” vervolgt Hoste. “Onderwijs doet armoedecijfers dalen en werpt een dam op tegen radicalisering.

Op woensdag 5 september start de eerste lichting internationale studenten – 127 in totaal - met ‘BePrep’, een cursus van drie weken die hen voorbereidt op hun individuele masterprogramma’s.

Alle continenten zijn daarbij vertegenwoordigd:  Azië (27 studenten), Afrika (47 studenten), Noord-Amerika (1 student), Latijns-Amerika (37 studenten), Europa (14 studenten) en Oceanië (1 student). Onder de Beprep-studenten bevinden zich ook mensen uit conflictgebieden waaronder Soedan, Myanmar en Pakistan. Verder zijn Kenia, Oeganda en Ecuador sterk vertegenwoordigde nationaliteiten.

Onderdeel van de openingsdag van BePrep, 5 september, zijn een aantal interactieve en geanimeerde sessies als:

• 10u35: ‘Cultuurshock: de internationale studentenervaring’
  • 11u35: ‘Verkeersregels’