Zondag 27 november 2022: Dag van de Wetenschap!
(21-11-2022) Zondag 27 november is Dag van de Wetenschap, hét grootste wetenschapsevent in Vlaanderen en Brussel. Heel wat FBW-onderzoekers gooien hun wetenschappelijke expertise in de ring voor een publiek van jong en oud. Een overzicht van hun bijdragen.
Bomen en granaten: de verbluffende veerkracht van de natuur
Zo nu en dan gaan bomen praten en geven ze een blik op het verleden. Zo vertelt een 250-jarige eik uit het kasteelpark van Elverdinge nabij Ieper meer over de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die deze boom, ondanks de bommenregen, overleefde.
- Samen met Liselotte De Ligne, Stijn Willen en Toon Gheylen van het UGent-Woodlab kan je meegraven in het verleden van deze straffe eik.
Maken we binnenkort fietsbanden uit ons gft-afval?
Vandaag maken we al onze kunststoffen uit aardgas en aardolie. Maar het kan ook anders: zo ontdekten wetenschappers bacteriën die groenafval kunnen omzetten in nuttige chemische stoffen. Daar kunnen bijvoorbeeld rubber of verf van gemaakt worden. Waar komen onze kunststoffen vandaan? Hoe kunnen we die maken van organisch afval? Hoe krijgen we die nuttige chemische stoffen zuiver genoeg om ze te gebruiken?...
- Benjamin Claessens van de Vakgroep data-analyse en wiskundige modellering geeft in een lezing voor alle nieuwsgierigaards vanaf 12 jaar tekst en uitleg.
Gezocht: waterreporter
Vervuilde vijvers en onderwaterbeestjes die dreigen verdwijnen? Weet jij te achterhalen welke beestjes gevoelig zijn voor vervuiling? Hoog tijd om dit uit te pluizen: neem je microscoop en ga zelf op onderzoek.
- Zet samen met Stijn Bruneel, Nancy De Saeyer en Wout Van Echelpoel van de Onderzoeksgroep aquatische ecologie je eerste stappen als waterjournalist en krijg een belangrijke opdracht toevertrouwd.
Drinken maakt bomen dik! Wat bomen ons vertellen via Citizen Science
Aan de hand van hun modelboom tonen onderzoekers van het UGent-Labotary of Plant Ecology op een visuele manier hoe bomen groeien en krimpen. Ontdek welke factoren deze normaal gezien onzichtbare processen sturen en beïnvloeden en help zo op een snelle en eenvoudige manier de Gentse stadsbomen mee op te volgen met Citizen Science.
- Op de Wetenschapsmarkt over Natuur & Milieu leer je hoe je kan zien wanneer bomen vertellen dat ze dorst hebben en kan je de sapstroom van bloemen met kleurstof bestuderen.
Over de bloemetjes en de bijtjes
Terwijl honingbijen heerlijke honing maken, smullen wormkruidbijen het liefst van boerenwormkruid. Net zoals wij soms geen spruitjes of witloof lusten, zijn ook bijen kieskeurige eters. Ontdek spelenderwijs hoe ingenieus het bijendieet in elkaar zit en waarom elke bij belangrijk is voor de biodiversiteit in onze natuur.
- Bij Tina Tuerlings, Niels Piot en Louella Buydens van de Vakgroep plant en gewas kan je bijen van dichtbij bekijken, zo dicht zelfs dat je ze kunt aaien.
Kleren recycleren: op weg naar een circulaire textielindustrie
De verzamelde textielstromen in het fast fashion-businessmodel zijn een complexe combo van vezels zoals katoen, wol, nylon, polyester en elastaan. In deze lineaire economie die stoelt op overconsumptie wordt afval vaak verbrand of gedumpt. Amper 13% wordt verwerkt tot minderwaardige producten en minder dan 1% leidt tot een evenwaardig product.
- Op de Wetenschapsmarkt over Technologie & Techniek in Kortrijk doet postdoctoraal onderzoeker Kim Phan het CORNET-Tetra project ReMixT uit de doeken. Hierbij wordt ingezet op het selectief verwijderen van vezels uit textielmengsels door mechanische scheiding of door het selectief oplossen in groene solventen. Op die manier kunnen pure textielvezels bij de textielproductie worden hergebruikt.
Zo brouw je niet- en laag-alcoholische bieren
Waarin precies verschilt het brouwproces van niet- en laag-alcoholische bieren met dat van alcoholrijke bieren? Kan ik thuis zelf alcoholarm bier brouwen? Hoe ga ik hierbij dan best te werk?...
- Samen met enkele HOGENT'ers dompelen Elia Myncke, Jessika De Clippeleer, Dana Vanderputten, David Laureys, Sylvie Vandoorne en Joren Huys van de Vakgroep biotechnologie je helemaal onder in hun brouwketel van 20 liter, in het brouwproves van niet- en laag-alcoholisch bier.