Bezoek ons op de Dag van de Wetenschap!

(08-10-2019) Op zondag 24 november tonen en vertellen onze onderzoekers waar ze mee bezig zijn.

Trek naar de UGent Campus Kortrijk en ontdek het onderzoek dat daar gebeurt.

Liever in Gent? Kom naar het WoooW wetenschapsfestival in De Krook en het Ufo.

Kortrijk

Workshop: experimenteer met je eigen biopolymeer

Biopolymeren of bioplastics worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals maïs of suikerriet.

Caroline Vandenbussche leert je in vijf minuten hoe je die zelf kan maken en toepassen.

Lezing: glutenvrije voeding: hype of feit?

Caroline Vandenbussche legt de feiten op tafel over glutenallergie. Mét proevertjes!

Workshop: kleur zelf je textiel met fruit(afval)

Onderzoeker Kim Phan toont hoe je van bessenafval een krachtig kleurmiddel voor textiel kan maken. Afval is dus geen afval maar een nuttige kleurstof.

Steek je handen uit de mouwen en help de onderzoekers om textiel te kleuren. Max. 5 deelnemers per keer. Elke sessie duurt ongeveer een halfuur.

Ontdek VEG-i-TEC

VEG-i-TEC wordt het expertisecentrum voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie. Het gebouw met unieke testinstallaties voor bedrijven komt binnenkort op de terreinen van de UGent Campus Kortrijk.

Gent

Lezing: insecten eten

Zou jij voedsel eten waarin insecten verwerkt zijn?

Daylan Amelia Tzompa Sosa vertelt welke strategieën onderzoekers toepassen om consumenten hiervan te overtuigen.

Workshop: drinkbaar water

Waar moeten we allemaal op letten wanneer we water willen hergebruiken en hoe maak je vervuild water weer proper?

Onderzoekers van het Center for Microbial Ecology and Technology gaan samen met kinderen vanaf 10 jaar op zoek naar drinkbaar water.

Blind date: de wereld van water

Altijd al gedroomd van een blind date met een onderzoeker? Grijp dan nu je kans! Marjolein Vanoppen kan je alles vertellen over water.

Kunnen we uit zeewater drinkwater maken? Is het water dat uit mijn kraan komt wel veilig? En waar komt dat water eigenlijk vandaan?

Allemaal aan boord van het wetenschip: diversiteit in de wetenschap

Kom mee aan boord van het 'Wetenschip' om belangrijke mannelijke en vrouwelijke wetenschappers van over de hele wereld te ontdekken, samen met het team van Bioengineers for diversity.

Waterreporter gezocht!

Op de experimentenmarkt in het Ufo zetten onderzoekers van de Vakgroep Dierwetenschappen en Aquatische Ecologie kinderen aan het werk achter de microscoop, om te achterhalen welke beestjes gevoelig zijn voor vervuiling.

Lezing: maakbare natuur?

Ooit waren bloemrijke graslanden overal, ook in Vlaanderen. Nu blijven er maar stukjes van over.

Stephanie Schelfhout vertelt of we een perceel terug kunnen omvormen naar deze soortenrijke ecosystemen.

Lezing: the flavor of chocolate

Kan je metdezelfde cacao verschillende smaken van chocolade maken?

Michael Hinneh brengt verrassende antwoorden.

Lezing: wiskunde voor een wereld in beweging

Vele natuurlijke en biologische processen kunnen we beter begrijpen - en zelfs bijsturen - door de inzet van zogenaamde wiskundige modellen.

Jan Baetens vertelt hoe ze kunnen gebruikt worden om een beter inzicht te krijgen in de verspreiding van ziektes, de verandering van het klimaat, de interacties tussen verschillende diersoorten en het natuurbrandrisico tot zelfs de voortbeweging van mensenmassa's.

Lezing: mest en voederadditieven uit algen en eendenkroos

Micro-algen en eendenkroos bevatten veel proteïnen.

Jun Li licht toe hoe we ze kunnen inschakelen als mest en in diervoeder, om zo bij te dragen aan de circulaire economie.

EOS Debat: de voetafdruk van ons voedsel

Wat is de impact van ons voedsel(systeem) op milieu en klimaat en hoe beperken we die?

Het wetenschappelijk magazine Eos gaat erover in gesprek met Stefaan De Smet (Vakgroep Dierwetenschappen en Aquatische Ecologie) en Wannes Keulemans (emeritus hoogleraar Biosystemen, KULeuven).

Meer activiteiten

Lees meer artikels over: