Zeewetenschappers UGent werken mee aan expo over de zee

(02-07-2021) Onderzoekers van Marine@UGent leverden mee het verhaal voor de nieuwe tentoonstelling Zeekracht in Technopolis.

Wat zijn de uitdagingen op zee voor mens en milieu, nu en in de toekomst? Over die vraag bogen de onderzoekers van Marine@UGent zich voor de expo Zeekracht. Die opent dit weekend in Technopolis.

Immersieve omgeving

Zeekracht

Bezoekers worden ondergedompeld in een duurzame toekomst waar wetenschap en technologie centraal staan.

Het ene moment waan je je aan de kust, het volgende moment op de bodem van de zee en niet veel later in de haven van de toekomst.

Via projecties en interactieve vloeren en wanden lijkt het alsof je helemaal kopje onder gaat en op de bodem van de zee wandelt waar vissen rondom je voeten zwemmen en je overal naartoe volgen. Als je verder kijkt, dan zie je onder andere drijvende zonnepanelen, onderwaterboerderijen en bubbelgordijnen die bruinvissen beschermen tegen onderwaterlawaai.

Duurzame toekomst

Inhoudelijk vertelt de expo een bijzonder sterk toekomstverhaal waarin wetenschap en innovatie de kracht van de zee optimaal benutten en haar tegelijk beschermen. Daarbij komen belangrijke thema’s aan bod zoals scheepvaart, hernieuwbare energie en voeding.

Prof. Jana Asselman (vakgroep Dierwetenschappen en Aquatische Ecologie):

"Vanuit Marine@UGent hebben we samen met de andere partners het verhaal inhoudelijk mee opgebouwd: wat zijn de uitdagingen op zee voor mens en milieu? Daarnaast zorgden we ook voor wetenschappelijke correctheid en onderbouwing van het verhaal. We zijn erg trots dat we kinderen en jongeren via deze expo de boeiende wereld van de zee echt kunnen laten beleven."