Verschillend fosfordieet helpt planten om samen te leven

(31-01-2017) De sleutel tot een hoge plantendiversiteit is een gevarieerd fosfordieet. Dat ontdekten onderzoekers van het Isotope Bioscience Laboratory (ISOFYS, UGent) samen met collega's van de KU Leuven.

Fosfor is een van de belangrijkste voedingsstoffen die een plant uit de bodem opneemt. Het meeste bodemfosfor is weliswaar niet onmiddellijk bruikbaar omdat het opgesloten zit in verschillende complexe chemische verbindingen.

Om deze fosfor alsnog te gebruiken, vertonen planten vaak allerlei ingenieuze aanpassingen, zoals bijvoorbeeld het uitscheiden van zure stoffen via de wortels.

Darwinvinken

Dit verschil in gebruik van bodemfosfor kan ervoor zorgen dat plantensoorten samen kunnen leven zonder elkaar weg te concurreren. Vergelijk het met de bekende 'Darwinvinken': elke vinkensoort heeft een unieke bek aangepast aan hun eigen dieet. Harde zaden vereisen bijvoorbeeld een stevigere bek dan zachte bessen, waardoor er genoeg voedsel is voor de verschillende vinken.

Verschil in dieet maakt samenleven van verschillende soorten dus mogelijk. Maar hoe weet je wat een plant 'eet'?

Elke plant zijn dieet

Door de krachten te bundelen bedachten onderzoekers van het Isotope Bioscience Laboratory ISOFYS (UGent) en van de KU Leuven een innovatieve combinatie van een klassiek plantvoedingsexperiment met een radioactief tracerexperiment.

Het radioactief fosfor verraadde meteen dat elke plantensoort zich houdt aan een eigen 'fosfordieet'. De unieke resultaten werden vervolgens gepubliceerd in het gloednieuwe vakblad Nature Plants.

Biodiversiteit

Het fosfordieet van planten is van belang voor biodiversiteitsbehoud in een wereld met steeds meer fosformeststoffen. De plotse overvloed aan een snelle 'fosforhap' na bemesting is waarschijnlijk nefast voor plantensoorten met een strikt fosfordieet. Wereldwijd komen hotspots van plantendiversiteit dan ook voor op plaatsen met moeilijk bruikbaar bodemfosfor.

Eerdere studies van dezelfde onderzoekers toonden ook al het verlies van plantendiversiteit door fosforbemesting aan in honderden Europese graslanden.

Een karig maar gevarieerd fosfordieet lijkt dus de sleutel tot een hoge plantendiversiteit.

Meer info

Lees meer artikels over: