Het genoom van de tomatengalmijt

(c) Ronald Ochoa (vergrote weergave)

(c) Ronald Ochoa

(05-11-2020) Onderzoekers Wannes Dermauw, Nicky Wybouw en Thomas Van Leeuwen (Vakgroep Plant en Gewas, UGent) ontcijferden, samen met VIB Gent, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Utah, het genoom van de tomatengalmijt.

De tomatengalmijt, Aculops lycopersici, is een bijzonder klein dier en is nauwelijks een tiende van een millimeter groot. Deze spinachtige is in staat om de natuurlijke weerstand van zijn gastheer, de tomatenplant, te ondermijnen en is wereldwijd een belangrijke tomatenplaag.

Het genoom is de complete genetische samenstelling van een organisme, cel of virus.

De tomatengalmijt blijkt één van de kleinste dierlijke genomen te hebben. Een ongezien massaal verlies van intronen, stukjes DNA die zich in een gen bevinden maar niet worden gebruikt om het eiwit te coderen, ligt (mede) aan de basis van dit miniatuurgenoom. De mijt mist ook enkele genen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de poten, waardoor het twee paar poten minder heeft dan de meeste spinachtigen.

Bovendien is het aantal genen die een rol speelt in detoxificatie (“ontgiften”) en geur- en smaakperceptie heel beperkt, waardoor het beestje zich maar op een beperkt aantal planten kan voeden. Het ontcijferen van het genoom van de tomatengalmijt heeft ook praktische toepassingen. Het kan gebruikt worden voor de ontwikkeling van technieken om mijt-besmettingen in een vroeg stadium op te sporen en de beperkte set aan detoxificatie genen kan uitgebuit worden om deze plaag op een efficiënte manier te bestrijden.

Klik hier om de volledige paper te lezen over de tomatengalmijt.

Lees meer artikels over: