Recyclage van urine laureat Jaarprijs Wetenschapscommunicatie

(21-09-2017)

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, en de Jonge Academie maakten vandaag de laureaten voor de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie bekend de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent, viel in de prijzen. Prof. Arne Verliefde en Sebastiaan Derese (van de onderzoekgroep PaInT) wonnen de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie voor het SATURN-project, waar ze onderzoeken hoe meststoffen en water kunnen worden herwonnen uit menselijke urine.

SATURN-concept

Urine bevat 70% van alle nuttige meststoffen in afvalwater, hoewel het maar 1% bedraagt van het totale volume. Daarom is het nuttiger om urine meteen te behandelen alvorens ze verdund wordt.  Het SATURN-concept maakt bovendien gebruik van zonnewarmte, waardoor het uitermate geschikt is voor zomerfestivals  die kampen met logistieke problemen rond afvalwater. Daarnaast heeft het concept ook de potentie – en de ambitie – om het verschil te maken in ontwikkelingslanden: vaak hebben boeren  weinig toegang tot commerciële meststoffen, met grote oogstverliezen tot gevolg. Als ze zelf meststoffen en water zouden kunnen terugwinnen uit hun eigen urine, kan landbouw daar veel duurzamer en meer lokaal worden. In het project werden al twee pilootproeven met succes uitgevoerd op de Gentse Feesten in 2016 en op Dranouter Festival in 2017, waar telkens zo’n 600 liter urine werd behandeld.

Mondiaal vraagstuk

De Academie bedankt hen voor hun inzet: “Arne Verliefde en Sebastiaan Derese worden onderscheiden met de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie omdat hun project het ruime publiek doet nadenken over een belangrijk mondiaal vraagstuk enerzijds:  de nood in derdewereldlanden naar een ‘eco’-oplossing voor de verwerking van afvalproducten.  Anderzijds laat het zien hoe wetenschap een antwoord kan bieden op zulke vraagstukken. Bovendien brachten zij het thema op een ludieke manier aan de man/vrouw tijdens de Gentse Feesten en konden mensen zelf ervaren dat het werkt.”

Prof. Arne Verliefde en Ir. Sebastiaan Derese
Particle & Interfacial Technology group (PainT)
Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen
+32 476 919583