Ook de planeet heeft grenzen

Prof. Marc Van Meirvenne (decaan), prof. Johan Rockström (eredoctor), prof. Kris Verheyen (promotor) (vergrote weergave)

(19-03-2018) Zweeds milieuwetenschapper Johan Rockström ontvangt op 22 maart een eredoctoraat aan de UGent voor zijn werk over de impact van de mens op de planeet.

Via de uitreiking van dit eredoctoraat wenst de UGent haar engagement voor het streven naar duurzame ontwikkeling te onderstrepen.

Johan Röckstrom, directeur van het Stockholm Resilience Centre, is een strategisch denker over de veerkracht van onze planeet en is internationaal erkend met betrekking tot wereldwijde duurzaamheidskwesties. In 2009 leidde hij het team dat het Planetaire Grenzen-raamwerk ontwikkelde.

Planetaire grenzen

Het inzicht dat de aarde “planetaire grenzen” heeft die we niet straffeloos overschrijden, werd in 2009 gelanceerd. Rockström en collega’s vatten in een schema de negen planetaire grenzen samen die we niet mogen overschrijden zonder ons eigen voortbestaan in het gedrang te brengen.

Het vaststellen van de negen planetaire grenzen is een veelbelovende stap in de richting van de concretisering van duurzame ontwikkelingsnoden (Sustainable Development Goals of SDG’s).

Het besef van de planetaire grenzen heeft alvast een hele reeks reacties gestimuleerd: van transitiesteden en agro-ecologische landbouw tot ecologisch verantwoord visserijbeheer.

Symposium ‘Planetary boundaries: from global challenges to local solutions’

Op 22 maart, aan de vooravond van de uitreiking van het eredoctoraat, organiseert de Gentse faculteit Bio-ingenieurswetenschappen een inspirerende avond over hoe duurzame ontwikkelingsdoelen en planetaire grenzen op lokaal niveau aangepakt kunnen worden.

Behalve prof. Johan Rockström zullen ook twee andere milieu-experts hun visie delen.

Prof. Johan Bouma (Wageningen University) ijvert voor een meer grensoverschrijdende aanpak met voordelen voor zowel milieu als economie.

Prof. Eric Davidson (University of Maryland) zoekt oplossingen voor de globale stikstofuitstoot in een wereld die meer dan 7 miljard mensen wil voeden.

Programma van het symposium:

Moderator: Tina De Gendt

Locatie: Universiteit Gent, Campus Coupure, Coupure Links 653, 9000 Gent (Gebouw E, auditorium Oehoe)

Lees meer artikels over: