Portretten van gerecycleerd materiaal
(18-01-2023) In de trappenhal van blok F op Campus Coupure hangt het portret van Margareta van Eyck zomaar naast Vermeers 'Meisje met de parel'. Iconen uit onze westerse kunstgeschiedenis, maar dan met lokale campusgezichten en gerecycleerde attributen.
Voor het vak Fotoanalyse aan het Mariakerkse Kisp zette Marc Verschraeghen, al meer dan 33 jaar medewerker op Campus Coupure en tegenwoordig IT- en multimediaspecialist van gebouw F, ooit het plan op om alle medewerkers van de Vakgroep Dierwetenschappen en Aquatische Ecologie te portretteren.
Samen met collega-costumières Brigitte, Emmy en Jolien spendeerde Marc al heel wat van zijn vrije tijd achter zijn fototoestel voor een roll-up van een zwart doek. Hun pop-upstudio aan deze faculteit is ondertussen al goed voor zo'n vijftiental opvallende, kunstzinnige portretfoto's.
Onze werkwijze is even eenvoudig als origineel: eerst gaan we op zoek naar een afbeelding van een historische of een fictieve figuur uit onze (kunst)geschiedenis. Daarna sprokkelen we recycleerbaar materiaal uit onze (labo)omgeving en modelleren we de vrijwillige vakgroepmedewerker zo goed als mogelijk naar het origineel.
Deze aparte vorm van teambuilding leverde Marc en de zijnen alvast een prachtig meisje van Vermeer op. Eentje met een spiegelglaskerstbal in het linkeroor en een blauwe pmd-zak rond een gele Wetterse huisvuilzak als hoofddoek. Ook een streng kijkende Romeinse keizer Nero is vertegenwoordigd, al heeft het staatshoofd deze keer een in het goud gekleurde garnaal als togasluitspeld en een kroon van garnalenchips om het hoofd zitten.
Vallen verder nog te spotten: heel wat portretten genre Jan van Eyck of Rembrandt van Rijn, maar dan omgeven door noppenfolie, koffiefilters, frisdrankblikken, spiraalslangen en kabelbinders. Zitten nog in de pijplijn: een foto van Don Quichot met metalen attributen, een beeltenis van de typische Bach en een portret van Neptunus met zijn drietand.
De droom van Marc en zijn teamleden is om ooit de decaan van deze faculteit voor hun lens te krijgen. Tot dan loont een bezoekje aan de trappenhal van blok F zeker de moeite!
- Een inspirerend verhaal op, over of rond de FBW-faculteit? Laat het ons gerust weten door een mailtje aan communicatie.fbw@ugent.be