Spin-off Qpinch gaat samenwerken met Borealis

(24-10-2018) Qpinch, een spin-off van de UGent die een revolutionaire technologie ontwikkeld heeft om industriële restwarmte te hergebruiken, start een samenwerking met chemiebedrijf Borealis.

Warmtepomp voor industriële restwarmte

De technologie die Qpinch heeft ontwikkeld, bootst natuurlijke processen na die energie in levende cellen opslaan en vrijlaten. Zo recupereert Qpinch industriële restwarmte door een chemisch proces, met een gesloten kringloop als gevolg.

In tegenstelling tot conventionele warmtepompen worden de werkingskosten en het elektriciteitsverbruik van dit systeem tot een minimum herleid. De technologie is bruikbaar van 1 tot 50 megawatt en kan zo grote hoeveelheden aan industriële restwarmte verwerken. Borealis en Qpinch zullen deze technologie nu klaarstomen voor gebruik op commerciële schaal.

De technologie van Qpinch is gepatenteerd in samenwerking met de Universiteit Gent (Prof. Christian Stevens). De start-up trok de aandacht van de industrie toen het in 2015 de prijs voor 'Emerging Technology' won in de jaarlijkse wedstrijd van de Royal Society of Chemistry in de VS.

Samenwerking met Borealis

Met deze samenwerking wil Borealis zijn CO2-uitstoot verminderen en zijn processen energie-efficiënter en duurzamer maken.

Door de technologie van Qpinch op commerciële schaal toe te passen, zal Borealis ongeveer 2.200 ton CO2 per jaar minder uitstoten. Dat komt ongeveer neer op de uitstoot van 1.500 kleine gezinswagens per jaar.

De warmtepomp zal op de fabriek voor lagedichtheidpolyetheen (LDPE) van Borealis in Zwijndrecht geplaatst worden en zou voor het eerst moeten werken in de tweede helft van 2019.

Met deze warmtepomp zal deze technologie voor de allereerste keer op commerciële schaal toegepast worden in een fabriek voor polyolefinen (kunstoffen).

De Vlaamse Regering heeft dit mee mogelijk gemaakt met milieufinanciering.

Meer info

Lees meer artikels over: