FBW-onderzoekers wegen op internationaal klimaatdebat

(04-05-2021) Van onze onderzoekers zetten er zich velen elke dag in voor het klimaat. Twee van hen kregen zelfs een plekje op de Reuters Hot List, een internationale lijst van klimaatwetenschappers.

De Reuters Hot List lijst rangschikt 1.000 internationale klimaatwetenschappers volgens de impact die ze teweegbrengen via hun onderzoek. Daarmee ging Reuters op zoek naar wetenschappers die de grootste impact hebben op het klimaatdebat.

Prof. Kris Verheyen en prof. Pascal Boeckx maken als enige UGent'ers deel uit van deze internationale rangschikking. Beide onderzoekers zetten zich al van bij de start van hun loopbaan in om de klimaatproblematiek te onderzoeken en aan te kaarten.

Recent onderzoek in de kijker

Het grote belang van kleine bossen

Bosfragmenten naast akkers bieden een habitat voor bijen en zweefvliegen.

In de strijd tegen de klimaatverandering spelen niet alleen grote, maar ook kleine bossen een rol. Ze blijken zelfs veel belangrijker dan gedacht, ontdekte de onderzoeksgroep Forest & Nature Lab, onder leiding van professor Kris Verheyen en Pieter De Frenne.

Kleine bossen slaan verhoudingsgewijs namelijk meer koolstof op dan hun grote broers. Het is dan ook erg belangrijk ze te koesteren en er zelfs bij te planten.

Klimaattoren in Congolese regenwoud

Congo klimaattoren 1

Professor Pascal Boeckx plaatste samen met Gentse en Congolese collega's de allereerste klimaattoren in het Congolese regenwoud. Die toren kwam er met Belgische en Europese steun en zal 20 jaar lang de koolstofopname en de impact van de klimaatverandering op het Congolese regenwoud meten.

Wetenschappers vrezen dat het Afrikaanse regenwoud dezelfde kant op zal gaan als het Zuid-Amerikaanse Amazonewoud. Daar daalt de CO2 opname zo sterk dat het systeem weldra CO2-verzadigd is. Het zorgt ervoor dat de opwarming van de aarde nog veel sneller kan verlopen dan nu het geval is.