Rupsje nooitgenoeg

Spodoptera litura (vergrote weergave)

Spodoptera litura

(29-09-2017)

Nieuw insectenonderzoek toont aan dat rupsen (Spodoptera litura) alles kunnen opeten dankzij een expansie van genen betrokken in smaak en ontgifting

Een internationaal team, waaronder Prof. Guy Smagghe (vakgroep Gewasbescherming, faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent), heeft met behulp van moderne moleculaire technieken ontdekt dat de rupsensoort Spodoptera litura een enorm arsenaal aan genfamilies heeft ontwikkeld waardoor deze rups zowat alles kan opeten.

De Spodoptera litura is een vlinder die een bedreiging vormt voor heel wat gewassen. Hij voedt zich met meer dan honderd verschillende plantensoorten, waaronder rijst, maïs, katoen, vele groenten, (zoete) aardappelen, kool en sojabonen. Gewassen die cruciaal zijn voor de voedselzekerheid.

Giftige insecticiden verteren

Uit het onderzoek is gebleken dat het genoom van S. litura een grootte heeft van 438,32 Mb en dat er zich opmerkelijke expansies hebben voorgedaan, bijvoorbeeld van smaakreceptoren en ontgiftingsenzymen. Deze aanpassingen laten de rupsen toe om bijvoorbeeld bittere of toxische stoffen op te eten en te ontgiften.

Dit vermogen, samen met de enorm snelle verspreiding over heel Zuidoost-Azië, zorgden ervoor dat de rupsen zich al konden aanpassen aan verschillende ecosystemen. Zo kunnen ze nog meer verschillende plantensoorten verorberen en zelfs de meest giftige insecticiden probleemloos verteren.

Genetische veerkracht

Deze rupsen behoren tot de meest wijdverspreide en vernietigende plagen in de landbouw. Ze kunnen complete oogsten verwoesten. Onderzoek naar schadelijke insecten in de landbouw is dus uiterst belangrijk.

“Met rupsen zoals Spodoptera als onderzoeksmodel hebben we al verschillende belangrijke bijdragen geleverd aan het ontrafelen van het groeiproces en de ontwikkeling bij insecten. De nieuwe inzichten van deze studie tonen hun enorme genetische veerkracht aan”, legt professor Smagghe uit.
“De resultaten moeten ons helpen om schadelijke insecten op een efficiënte en milieuvriendelijke manier in te dijken. Deze rupsensoort veroorzaakt nu zeer grote schade in Zuidoost-Azië maar kan zich razendsnel verspreiden, ook in de richting van Europa. De voedselzekerheid en de landbouw komen dan in het gedrang.”

De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Ecology & Evolution

Info

Prof. Guy Smagghe
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Universiteit Gent
T +32 9 264 61 50
M +32 494 24 09 85
Guy.Smagghe@ugent.be

Lees meer artikels over: