Nieuwe samenwerking met Plant Impact onderzoekt droogtetolerantie bij planten

(03-05-2017) De Universiteit Gent is een nieuwe samenwerking aangegaan met Plant Impact plc, marktleider in onderzoek en ontwikkeling van producten die gewassen sterker maken.

Droogte en extreme hitte hebben in de periode 1964 - 2007 een verlies van ongeveer 10% in de productie van graan veroorzaakt.

Volgens Plant Impact kwam dit in 2007 neer op bijna 16 miljard dollar verlies voor tarwekwekers alleen. Verwacht wordt dat de impact van droogte op graangewassen zoals maïs, rijst en tarwe in de komende decennia zal blijven toenemen.

Om de impact van droogte op gewassen tegen te gaan, zijn de UGent en Plant Impact een nieuwe samenwerking aangegaan voor onderzoek en ontwikkeling.

Pyrabactin-analogen

Binnen deze samenwerking werken de beide partners aan een nieuwe groep fosfonamide-pyrabactin-analogen. Dat zijn chemicaliën die afgeleid werden uit onderzoek naar biologische reacties in planten door prof. Danny Geelen (Vakgroep Plantaardige Productie en bestuurslid van CropFit, een consortium van UGent-onderzoekers met expertise in biostimulantia).

De molecules werden ontwikkeld en gesynthetiseerd in het labo van prof. Christian Stevens (Onderzoeksgroep Synthesis, Bioresources and Bioorganic Chemistry Research Group (SynBioC) aan de Vakgroep Duurzame en Organische Chemie en Technologie).

Prof. Christian Stevens:

"Door een duurzame synthetische methode kunnen deze nieuwe pyrabactin-analogen geproduceerd worden in slechts enkele stappen. Zo blijft de prijs redelijk voor een ingreep die van groot belang is bij temperatuurstijgingen in de landbouw."

De chemicaliën kunnen de opening van de bladmondjes controleren, om zo waterverlies van de bladeren te verminderen. Dit kan het watergebruik van de plant efficiënter maken en de oogst verhogen in geval van droogte. De grensverleggende chemische verbindingen ontlokken gelijkaardige responsen als natuurlijke hormonen in de plant, maar zijn meer geschikt voor gebruik door telers als bladspray.

Doel van de samenwerking

De UGent en Plant Impact werken samen om de respons van planten op de stijgende omgevingsstress beter te begrijpen, en om unieke chemicaliën te ontwikkelen die telers kunnen helpen om oogstverliezen door droogte te verminderen.

Dr. Steve Adams, R&D Director, Plant Impact:

"De ontwikkeling van deze nieuwe pyrabactin-analogen toont aan dat er aan de UGent veelbelovend onderzoek wordt verricht. Ik ben verheugd dat onze nieuwe overeenkomst de deur opent om het onderzoek van professor Stevens en professor Geelen samen verder te zetten. Zo zullen we de effecten van droogte op belangrijke gewassen in de wereld steeds beter kunnen begrijpen en behandelen."

Contact

Lees meer artikels over: