Student-ingenieurs werken mee aan gezonde kinderkoekjes

(20-02-2020) Studenten van de opleiding biowetenschappen (industrieel ingenieur) ontwikkelden tijdens hun opleiding een gezond kinderkoekje. Dat is nu op de markt.

In het derde bachelorjaar volgen de studenten biowetenschappen (voedingsindustrie) het vak levensmiddelentechnologie 2. Daarin behandelen ze onder andere de technologie van oliën, vetten, suikers, granen en peulvruchten.

Maar ze leren ook om de theorie om te zetten naar de praktijk. En voor deze studenten betekende dat: een gezond tussendoortje voor kinderen ontwikkelen.

Koekje als studieobjectBaktest: in de oven

"Een koekje is een perfect studieobject in het kader van deze cursus, aangezien het hoofdzakelijk bestaat uit granen, vetstof en suiker", licht prof. Filip Van Bockstaele toe, die de studenten begeleidde.

De studenten onderzochten in groepjes verschillende alternatieve grondstoffen en de mogelijkheid om ze toe te passen in het koekje:

• (volkoren)granen (tarwe, haver, spelt, oergranen, quinoa, boekweit),
  • verschillende suikerbronnen (natuurlijke stropen),
  • verschillende soorten vetten.

BaktestenBaktest: resultaat

"De studenten deden baktesten om zo de impact van iedere grondstof op de kwaliteit van de koekjes te begrijpen: welke vorm, dikte, kleur en hardheid krijgt het koekje wanneer we bepaalde grondstoffen veranderen?"

Naast de bakkwaliteit werden ook de sensorische eigenschappen bestudeerd. De smaak is immers bepalend voor het aankoopgedrag van de consument.

"Dit project gaf de studenten meer inzicht in de functionaliteit van de verschillende ingrediënten in een koekje", besluit prof. Van Bockstaele.

Op de markt

De inzichten van de studenten bleven niet zomaar in de kast liggen. Ondernemer Evelien Coppens werkte samen met de studenten om met hun resultaten een echt gezond kinderkoekje op de markt te brengen. En dat lukte: in 2019 verscheen Lilalou in de rekken, een natuurlijke en gezonde haverkoek.

"De koekjes zijn 100% natuurlijk, biologisch en vezelrijk. Ze bestaan uit 60% granen, aangevuld met haver, spelt en kamut, een oergraan. De koekjes bevatten een minimum aan natuurlijk rietsuiker, 50 tot 60% minder dan een gelijkaardig koekje. Bovendien bevatten ze zonnebloemolie. Dat bevat vooral de onverzadigde (goede) vetten," aldus Evelien Coppens.

Intussen zijn de koekjes verkrijgbaar in een 200-tal verkooppunten in België.

Lees meer artikels over: