Twee teams naar iGEM 2020

(20-10-2020) Negen masterstudenten nemen dit jaar deel aan de iGEM-competitie in Boston. De bedoeling is om via synthetische biologie een actueel probleem op te lossen

Het hoogtepunt van de negen masterstudenten Bio-ingenieur, Industrieel ingenieur en Biochemie & Biotechnologie is de Logo iGEM 2020Giant Jamboree in november, die door de pandemie dit jaar online zal plaatsvinden. Tijdens deze jamboree worden alle projecten verdedigd voor een jury afkomstig uit zowel het academische als industriële milieu. Begeleid door Prof. dr. Ir. Marjan De Mey en Prof. dr. Ir. Wim Van Criekinge neemt de UGent dit jaar deel met twee teams: Bubbly en Vsycle.

Bubbly

De WHO schat dat wereldwijd meer dan driehonderd miljoen mensen aan depressie lijden. Het is dan ook de meest voorkomende stoornis. Onderzoek toonde reeds aan dat veranderingen in het microbiële leven in het spijsverteringsstelsel (het darmmicrobioom) een rol spelen op de manier waarop een persoon met stress omgaat. Ook zou het momenten van angst en depressie kunnen bevorderen. Indien we de veranderingen in de functionaliteit van het darmmicrobioom zouden kunnen controleren, kan dit leiden tot minder ongerustheid en depressieachtige gevoelens.

Bubbly, een voedingssupplement in de vorm van een parel, kan die depressieve klachten verzachten en mensen verderhelpen.

Dit nieuwe voedingssupplement bestaat uit drie componenten: naringenine, een flavonoid die ontstekingsremmend werkt, kojibiose, een probiotisch suiker met vele positieve effecten en vitamine B12. Momenteel produceert het project naringine in het labo en werkt het aan de juiste samenstelling van de het supplement. Bubbly kan afzonderlijk verkocht worden en kan ook toegevoegd worden aan reeds bestaande producten. Bijvoorbeeld, aan probiotische voedingsmiddelen zoals kombucha, kefir en yoghurt.

Vsycle

Klimaatverandering is een actueel probleem dat extreme weerscondities met zich meebrengt zoals hitte en droogte. Ook in België worden we  hier steeds meer mee geconfronteerd. Team Vsycle werkt daarom aan een alternatieve en milieuvriendelijke manier om aan cloud seeding te doen.

Cloud seeding is een proces waarbij je controle krijgt over zowel de hoeveelheid als het type neerslag door stoffen in de lucht te brengen die functioneren als ijskernen. Die kernen vormen de basis voor de vorming van ijskristallen en dat wordt uiteindelijk neerslag.

Om aan cloud seeding te doen, worden momenteel vooral toxische chemicaliën gebruikt zoals zilverjodide. Vsycle werkt daarom aan een ecologisch alternatief: biologische partikels bestaande uit bacterieel celmembraan. Hierop worden eiwitten tot expressie gebracht, de ice nucleation proteins, die verantwoordelijk zijn voor de ijsvorming. Deze eiwitten komen van nature voor op planten en in wolken en vormen dus een goed uitgangspunt. Door het ontwerp van een alternatieve cloud seeding agent, kan regen op een ecologische manier en op aanvraag voorzien worden en kan men zo droogtes bestrijden.

Crowdfunding

Deelnemen aan de iGEM competitie kost echter geld. Enkel om deel te nemen moet al een bedrag van $5,000 USD neergeteld worden en om deel te nemen aan de jamboree hangt nog een vaste kost van $695 USD per persoon. Daarom hebben beide teams een crowdfunding campagne opgestart, waarmee ze financiële steun zoeken voor zowel hun deelname en verdere toekomstplannen voor hun project. Op de crowdfundpagina vindt je een promotievideo en ook meer uitleg over de projecten.

GoFundMe Vsycle:

https://www.gofundme.com/manage/vsycle-ecological-rain-on-demand of gf.me/u/yzqtzx

GoFundMe Bubbly:

https://www.gofundme.com/f/igem-ugent-bubbly?teamInvite=Gwwwy72Xf8xKwlkhUucXuQ1kKPlRyCpde4vg3iAHy4A45n1YDl5cb0cGJWh26aqW  of gf.me/u/y2phnk