Urban Biorefinery Programma

(21-08-2020) Heb je als PhD of Postdoc onderzoeker kennis rond de valorisatie van biomassastromen? En wil je ondernemen in de circulaire bio-economie, maar ontbreekt het je nog aan business skills en contacten in de ondernemerswereld?

...Dan is het Urban Biorefinery programma van RE-Source.Bio de perfecte accelerator om jouw plannen een boost te geven!

 

Wat is RE-Source.Bio?

RE-Source.Bio focust zich op de biobased delen van de circulaire economie en wil het onderzoek en de toepassingen rond resource recovery binnen de associatie AUGent verbeteren en versterken. Deze community brengt meer dan 40 onderzoeksgroepen samen van 5 UGent campussen en 3 geassocieerde hogescholen (HoGent, Howest en Artevelde Hogeschool). 

 

Hoe werkt het? 

Via een programma van 6 maanden krijg je een budget en begeleiding om tot een marktonderzoek en businessplan te komen en jouw business idee te laten doorgroeien. Je maakt kennis met klanten en potentiële partners, je leert pitchen voor investeerders en je wordt vooruit geholpen met jouw idee.

Op 19 en 20 oktober gaat het programma van start met een hackathon voor onderzoekers en ondernemers, hier kan je ook aanwezig zijn indien je niet wil deelnemen aan het volledige traject. Van november tot januari werk je van een marktonderzoek naar een eerste proof of concept/MVP met een pitch voor de jury. Hieraan is een prijs verbonden voor het beste team. Van februari tot april werk je aan het business plan, gevolgd door een finale pitch voor investeerders en het brede publiek.

De stad Gent wordt als centrale case beschouwd, waar circulaire bio-economie tot op stadsniveau wordt gebracht. Hierbij ligt de focus op de valorisatie van koffiegruis, appelsienschillen en broodresten. Waardebehoud en het innovatief karakter van je idee staan centraal. Daarnaast zijn andere ideeën mogelijk voor andere biomassa stromen binnen een stedelijke context. 

 

Hoe deelnemen?

Vul dit formulier voor onderzoekers in voor vrijdag 3 september 2020. Indien je geselecteerd bent voor het acceleratorprogramma, wordt je gecontacteerd op 6 september 2020. Hou alvast in de tussentijd 19 en 20 oktober vrij voor de hackathon. Voor meer vragen, contacteer Dimitri Strybos, (Project manager circulaire bio-economie bij GLIMPS.bio) via dimitri@glimps.bio of bel hem op +32 (0)474 92 66 10.

 

Volg de seminariereeks!

Om de interne samenhang tussen onderzoekers die actief zijn op het gebied van terugwinning van ‘bioresources’ te vergroten, stelt de gemeenschap een seminariereeks voor die de belangrijkste onderwerpen van haar werkgroepen behandelt: terugwinning van nutriënten, terugwinning van water, waste-to-energy, biochemicaliën, evaluatie van de waardeketen, en biomaterialen / ecodesign. In deze serie maken de deelnemers kennis met het werk dat binnen de gemeenschap is ontwikkeld en delen ze ook hun gedachten en vragen over de verschillende onderwerpen. Door het volgen van deze cursussen kunnen doctoraatsstudenten ook ECTS-punten verzamelen voor cursussen.

Het eerste seminar, “Afval naar energie en meer…”, zal online plaatsvinden op 11 september. Om het programma te zien en deel te nemen aan het evenement, kunt u zich registreren ophttps://webappsx.ugent.be/eventManager/events/WTEAMWebinar

Als u nog steeds geen deel uitmaakt van het RE-Source.Bio-netwerk en u wilt lid worden van onze groeiende gemeenschap en updates wilt ontvangen over toekomstige seminars en kansen, registreer u dan ophttps://forms.gle/kAoXC2Ke4FjDqZGi7

 

Werken in de circulaire economie

Interesse gekregen om in deze sector te komen werken? Bekijk dan alvast eens deze vacatures als Business developer (https://lnkd.in/d4HS_ux) en Communicatiemanagement Vlaanderen (https://lnkd.in/dECD6dC).