Steun de warmste week!

(08-11-2019) Ontdek hier wat onze faculteit doet op vlak van kankeronderzoek en steun een actie voor de warmste week.

De UGent wil samen met alle UGent’ers het Cancer Research Institute Ghent of kortweg CRIG steunen tijdens de Warmste Week. CRIG brengt alle Gentse kankeronderzoekers samen voor sneller en efficiënter onderzoek.

Dagelijks zijn meer dan 400 onderzoekers en experten in de weer, elk vanuit hun eigen discipline: van artsen en biologen tot bioinformatici en ingenieurs, om kankerbehandelingen te verbeteren en zo de levensverwachtingen te vergroten.

#dewarmstedenkers

Kankeronderzoek aan onze faculteit

Borstkanker

De onderzoeksgroep SynBioC ontwikkelt analogen van natuurproducten die de uitzaaiing vaGezond kippenhartweefsel (binnenste gedeelte) met borstkankercellen (buitenste rand van cellen).n aggressieve borstkanker tegengaan.

Prof. Chris Stevens: "Momenteel doen we in-vivostudies op muizen en proberen we het nieuwe werkingsmechanisme te achterhalen, samen met het UZ Gent."

Hersentumoren en bloedkanker

De onderzoeksgroep van prof. Matthias D'hooghe werkt aan de behandeling van hersentumoren en van multipel myeloom, een vorm van bloedkanker.

"In ons werk ligt de klemtoon op de chemische synthese van nieuwe moleculen als bouwstenen voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen", verklaart prof. D'hooghe. "In samenwerking met andere onderzoekers testen we deze stoffen dan getest op hun biologische activiteit."

Darmkanker

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van rood en verwerkt vlees gelinkt is aan een verhoogd risico op darmkanker. De onderzoeksgroep NutriFoodChem bestudeert dit, samen met het UZ Gent.

Prof. John Van Camp legt uit: "We gebruiken in-vitromodellen gebaseerd op menselijke darmcellen. Daarmee bootsen we de dikke darm en zijn omgeving na. De modellen stellen we bloot aan metabolieten van rood en verwerkt vlees. De manier waarop de darmcellen reageren, helpt ons om de relatie tussen vleesconsumptie en kanker beter te begrijpen. En dat kan leiden tot betere voedingsaanbevelingen."

Big data

De onderzoeksgroep Biobix werkt rond big data over kanker. Het team van prof. Tim De Meyer en prof. Wim Van Criekinge ontwikkelt vernieuwende data-analytische methodes, specifiek voor biologische big data.

"Die gegevens zijn meestal gegenereerd door de nieuwste generatie aan DNA-sequencers. Door dit toe te passen op grootschalige kankerdata krijgen we een dieper inzicht in de onderliggende kankerbiologie. Zo kunnen we nieuwe klasses van biomerkers en doelwitten van kankergeneesmiddelen identificeren."

Roze maagdenpalm

Planten tegen kanker

Prof. Patrick Van Damme onderzoekt of bepaalde planten actieve bestanddelen bevatten om kanker te bestrijden.

"Roze maagdenpalm bevat heel wat werkzame middelen, is al uit vroeger onderzoek gebleken. Ik bouw hierop verder en onderzoek dit ook voor andere soorten."

Bijwerkingen van chemo

Het team van prof. Tom Van De Wiele bestudeert bijwerkingen van chemotherapie op het microbioom.

"Chemotherapie veroorzaakt ontstekingen in de mond. Wij bestuderen de gevolgen daarvan op de micro-organismen in ons lichaam, zoals bacteriën, virussen en gisten."

Warmste week

Steun CRIG tijdens de warmste week:

Organiseer je zelf een actie als UGent'er?

Lees meer artikels over: